Internationaal8 jan '21 09:15

Trump erkent nederlaag

Auteur: BNR Webredactie

President Trump heeft zijn verkiezingsnederlaag erkend. Dat deed hij in een video op Twitter. Hij riep zelfs op tot samenwerking bij het verslaan van het coronavirus en het herstel van de economie. Intussen is Onderwijsminister Betsy DeVos opgestapt vanwege Trumps rol in de bestorming van het Capitool.

De toon was heel anders dan we van Trump gewend zijn, zegt correspondent Jan Postma. Trump gaf dan wel toe dat hij verloren heeft, de naam van Joe Biden kwam niet over zijn lippen, laat staan dat hij de nieuwe president feliciteerde. Opvallend is dat Trump in de verleden tijd sprak als het ging om zijn strijd tegen de verkiezingsuitslag. Fraude werd alleen nog indirect genoemd. En hij veroordeelde de bestorming van het Capitool.

Impeachment

Intussen neemt de roep om Trump af te zetten toe. Vicepresident Pence heeft al gezegd dat hij daar niet aan meewerkt aan het zogenoemde 25ste amendement, waarbij een president kan worden afgezet als hij niet meer instaat is zijn functie uit te oefenen. De Democratische leider Nancy Pelosi zegt bereid te zijn een impeachmentprocedure te beginnen.

Meer berusting

Trump kán worden afgezet in de twaalf dagen die hem nog resten als president, maar de kans is heel klein dat een van beide procedures daadwerkelijk doorlopen gaat worden, zegt Amerika-watcher Adriaan Andringa. Andringa denkt niet dat de Trump-aanhangers zich nu terugtrekken na de video van de president. Toch zal het feit dat Trump nu zegt dat een verandering van de verkiezingsuitslag nu voor meer berusting zorgen.

Generaal pardon

Volgens The New York Times zou Trump hebben gesuggereerd om zichzelf een generaal pardon te geven. Andringa zegt dat zelfs de meest briljante juristen in de VS het er niet over eens zijn of dat kan. De president heeft 'pardoning power', zelfs voor mensen die nog niet eens vervolgd worden. Maar of hij ook zichzelf gratie kan verlenen, is dus niet duidelijk. Als het zover komt, zou het Hooggerechtshof daar een besluit over moeten nemen.

Luister ook | Is Trump nog wel in charge? Of is het 25ste amendement gebruikt?


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen