Internationaal8 jan '21 10:30

Boeing schikt met Justitie VS over 737 MAX

Auteur: BNR Webredactie

Boeing moet een boete betalen van meer dan 2,5 miljard dollar aan het Amerikaanse ministerie van Justitie vanwege de crashes met de 737 MAX-toestellen. Het bedrijf en de overheid hebben een schikking getroffen.

De Amerikaanse vliegtuigbouwer hield informatie achter voor luchtvaartautoriteit FAA over de 737 MAX. Het bedrijf gaf geen opening van zaken, maar koos in plaats daarvan voor winst, oordeelde het ministerie.

Luister terug | Europese luchtvaartautoriteit: Boeing 373 MAX is veilig

Boeing had al wel rekening gehouden met een fikse boete, zegt Joris Melkert, luchtvaartdeskundige van de TU Delft Joris Melkert, 'maar het is en blijft een stevig bedrag'. De schikking wil niet zeggen dat de claims van nabestaanden van passagiers van de twee verongelukte toestellen nu van de baan zijn. Hier gaat het om een strafrechtelijke zaak, de andere zaken zijn civiel. Toch gaat ook van de 2,5 miljard dollar van de schikking 500 miljoen naar nabestaanden. De rest gaat naar gedupeerde luchtvaartmaatschappijen en operators, zoals TUI in Nederland.

Echte boete

Naast de schikking is er ook nog sprake van een echte boete, van 244 miljoen euro, vertelt Melkert. Boeing had namelijk gezegd dat het niet nodig was om piloten te trainen op het nieuwe systeem in de 737 Max, dat zoveel ellende heeft veroorzaakt. Daardoor kon Boeing meer winst maken.

Luister ook | Passagiers kunnen weer met Boeing 737 MAX vliegen

(AFP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen