Internationaal11 jan '21 09:30

'Economische gevolgen bestorming Capitool beperkt'

Auteur: BNR Webredactie

De economische gevolgen van de bestorming van het Capitool in Washington zullen behoorlijk beperkt blijven, zegt BNR's huiseconoom Han de Jong. Het meest economisch relevant was eigenlijk nog dat de Democraten de twee Senaatszetels in Georgia wonnen, waardoor president-elect Joe Biden meer ruimte heeft om beleid te voeren.

Het Capitool in Washington
Het Capitool in Washington (EPA / Shawn Thew )

Aandelenbeurzen stegen per saldo ook. Waarschijnlijk denken aandelenbeleggers dat de kans op meer stimulerende maatregelen is toegenomen, zegt De Jong. Cijfers over ondernemersvertrouwen vielen erg mee, ook in de dienstensector, zowel in de VS als in Europa. Daar staat het banenrapport tegenover in de VS over december tegenover: dat was slechter dan verwacht. Er gingen per saldo 140.000 banen verloren.

Luister terug | Newsroom | De dag dat de VS langs het randje ging

En dat lag vooral aan de sector leisure en hospitality, waar in december bijna een half miljoen banen verloren gingen. Gelet op die laatste ontwikkeling lijkt het verstandig gezinnen extra steun te verlenen, zegt De Jong. 'Het sociale vangnet is in de VS natuurlijk veel minder dan in Europa. Een onderdeel van het steunpakket is 600 dollar per kwalificerend individu. De Democraten wilden 2.000 dollar. De kans is best groot dat dat nu ook gebeurt. Ik denk dat dat verstandig is.'

Lees ook | BNR Breekt | De Amerikaanse cemocratie is stuk


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen