Duitse economie krimpt minder sterk dan verwacht
De Duitse economie is vorig jaar met 5 procent gekrompen, zo meldt het Duitse federale statistiekbureau op basis van een voorlopige schatting. Volgens hoofdeconoom Carsten Brzeski van ING Duitsland valt de schade best mee.
Beluister ook | Duitse hoop op voortvarend vervolg 2021
China en Brexit stellen executie uit
Brzeski wijst erop dat het vierde kwartaal voor Duitsland zeer stabiel is geweest, beter dan in andere Europese landen. 'Vooral in de tweede helft van 2020 trok de consumptie weer aan.' Maar ook de Duitse maakindustrie draaide door. Dit als gevolg van de sterke vraag vanuit China dat zich in een typisch V-vormige conjunctuur bevindt. Een andere reden is dat de vraag vanuit het Verenigd Koninkrijk toenam waar bedrijven anticipeerden op de Brexit.
Beluister ook | Duitsland verlengt en verzwaart lockdown
Beide ontwikkelingen zijn echter van tijdelijke aard. De Brexit is inmiddels een feit, en China krijgt te maken met nieuwe lockdowns en het Chinees Nieuwjaar - wat zo veel wil zeggen als dat vrijwel alle economische activiteit daar tot stilstand komt. Brzeski vreest dat de klap die de andere Europese landen in het vierde kwartaal kregen, voor Duitsland in het eerste gaat komen. 'Het wordt lastig om ook in het tweede kwartaal aan deze dans te ontsnappen.'
Krimp betekent verlies van stemmen
De econoom wijst er wel op dat Duitsland zeer diepe zakken heeft om de economie te stimuleren. 'Als het nodig is, dan zal Olaf Scholz alles proberen om een sterke krimp in Duitsland te voorkomen.' Brzeski wijst er ook op dat er dit jaar verkiezingen zijn en hij denkt niet 'dat de sociaal-democraten en de christendemocraten er baat bij hebben als de krimp sterker wordt en er een golf van faillissementen en werkloosheid volgt'.