Internationaal13 jan '21 06:41Aangepast op 13 jan '21 15:37

Steeds meer Republikeinen steunen impeachment Trump

Auteur: BNR Webredactie

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden is begonnen met het debat over het afzetten van president Donald Trump. De verwachting is dat de parlementariërs later op de dag stemmen over de impeachmentprocedure.

Trump wordt beschuldigd van hoogverraad en het oproepen tot een opstand tegen de regering van de VS omdat hij zijn aanhangers heeft opgehitst om het parlementsgebouw in Washington te bestormen. Daarbij vielen vorige week vijf doden en vele gewonden. Het lijkt onvermijdelijk dat het lagerhuis van het parlement groen licht geeft voor de impeachment. In het door Democraten gedomineerde Huis is een meerderheid voor het afzetten van Trump, die over een week wordt opgevolgd door de Democraat Joe Biden. Ook een aantal Republikeinse leden heeft aangekondigd ervoor te stemmen.

De Amerikaanse president heeft rond de bestorming van het Capitool vorige week overtredingen begaan waarvoor hij met de impeachmentprocedure kan worden afgezet, heeft de Republikeinse senaatsfractieleider Mitch McConnell gezegd volgens The New York Times.

McConnell zou er zelfs blij mee zijn dat de Democraten een afzettingsprocedure gaan opstarten, zeggen ingewijden. Op een pikant moment komt het nieuws naar buiten dat McConnell voorstander zou zijn van de impeachment. Vandaag zullen de leden van het Huis van Afgevaardigden namelijk gaan stemmen over de impeachment van Trump. 'Allerlei Amerikaanse media melden het. (...) En de woordvoerder van McConnell ontkent het verhaal niet', zo valt Jan Postma, Amerika-correspondent, op.

Luister ook | FBI waarschuwt voor rellen in alle staten

Signaal naar Republikeinen in Senaat

Met de steun van de Senaatsleider van de Republikeinen is de kans groter geworden dat Trump ook door de Senaat impeached wordt en daarmee afgezet gaat worden uit zijn functie als president. 'Hij is de machtigste Republikein buiten het Witte Huis. Het is dus spannend wie hem zullen volgen. Vlak na hem vertelde Liz Cheney, de nummer drie van de Republikeinen in het Huis, dat zei voor de impeachment zal gaan stemmen. Ook drie andere Republikeinen in het Huis hebben al beloofd voor het afzetten van Trump te gaan stemmen.' Dat er in het Huis een meerderheid voor de afzettingsprocedure komt, dat is vrijwel zeker. Maar door de steun van de Republikeinen wordt er ook een signaal afgegeven aan de Senaat. 'Hoe meer Republikeinen meegaan, hoe meer het de dynamiek kan vergroten en versterken richting de stemming in de Senaat', zo stelt Postma.

Luister ook | Democraten dienen impeachment-aanklacht Trump in

(EPA Kevin Dietsch)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen