Internationaal13 jan '21 17:57

To impeach or not to impeach

Auteur: BNR Webredactie

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden is begonnen met het debat over het afzetten van president Donald Trump. De verwachting is dat de parlementariërs later op de dag stemmen over de impeachmentprocedure. 'Bizar, een president die tweemaal ge-impeached is', zegt Amerika-correspondent Jan Postma.

(AFP Mandel Ngan)

Postma verwacht dat het Huis van Afgevaardigden voor de afzetting gaat stemmen, 'de vraag is hoeveel Republikeinen meegaan, dat zou een indicatie zijn voor de stemming in de Senaat, de volgende stap'.

Beluister ook | Amerika ontwaakt met enorme kater

Teken aan de wand

Wat Postma opvalt, is dat tijdens het huidige debat dat gaande is, de Republikeinen spreektijd hebben, maar daar geen gebruik van maken. 'Ze hebben geen zin meer om Trump te verdedigen, een teken aan de wand.' Volgens Postma zullen mogelijk een tiental Republikeinen met de Democraten meestemmen waaronder de machtige Mitch McConnell en Liz Cheney die verklaarde dat Trump 'het grootste verraad' heeft gepleegd dat maar mogelijk is.

Het zijn volgens Postma tekenen dat er een bepaalde dynamiek gaande is, 'het is wel moeilijk te bepalen of er genoeg steun is. Mitch is de machtigste Republikein, dat hij om is, is slecht nieuws voor Trump. Het gaat om de vraag van wie deze partij nu eigenlijk is.' McConell heeft weliswaar al gehint hoe hij gaat stemmen, het is maar de vraag wat de rest van Republikeinen doen. Volgen ze McConnell of volgens ze Trump?

Beluister ook | Steeds meer Republikeinen steunen impeachment


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen