Internationaal13 jan '21 22:40Aangepast op 14 jan '21 08:05

Huis van Afgevaardigden stemt voor afzetten Trump

Auteur: BNR Webredactie

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden vindt dat president Donald Trump moet worden afgezet. De Republikein, nog een week in ambt, wordt beschuldigd van het aanzetten tot een opstand. Hij zou aanhangers hebben opgehitst het parlement in Washington te bestormen.

Huis van Afgevaardigden
Huis van Afgevaardigden (AFP / Saul Loeb )

Het is de tweede keer dat het Huis Trump wil afzetten. Hij wordt daardoor de eerste president in de Amerikaanse geschiedenis die twee keer een afzettingsproces krijgt, meldt de Amerikaanse nieuwszender CNN. De eerste poging om Trump af te zetten strandde vorig jaar in de Senaat. Trump werd toen machtsmisbruik en belemmering van het parlement ten laste gelegd, door zijn bevoegdheden te misbruiken om Oekraïne onder druk te zetten voor zijn eigen politieke gewin.

Luister terug | Huis van Afgevaardigden stemt over tweede impeachment Trump

Een meerderheid van het door Democraten gedomineerde Huis van het parlement stemde voor een zogenoemde impeachment, onder wie ook meerdere Republikeinen. Om de president daadwerkelijk weg te krijgen, moet de Senaat akkoord gaan. In deze kamer van het parlement hebben de Republikeinen nu nog een meerderheid. Maar als iemand als Mitch McConnell zegt dat hij naar impeachement neigt, zou het kunnen dat andere Republikeinen dat ook durven, zegt correspondent Jan Postma.

Lees ook | Democraten dienen impeachment Trump in

Wel heeft diezelfde McConnell dat het nog wel even kan duren voordat er gestemd wordt in de Senaat, zegt Postma. 'In iedere geval tot na de inauguratie van Biden, dus hij wil er helemaal geen haast mee maken. En dan gaat het misschien ook wel een beetje als mosterd na de maaltijd voelen, als je een president gaat impeachen als die eigenlijk al geen president meer is. Dus het is een beetje de vraag wat het nou betekent, wat McConnell gezegd heeft.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen