Internationaal18 jan '21 15:15Aangepast op 2 feb '21 18:45

Navalny bij terugkeer in Rusland direct gearresteerd

Auteur: BNR Webredactie

De Russische politiek activist Aleksej Navalny werd gisteren direct gearresteerd toen hij het land binnenkwam. Navalny zat tot nu toe in Duitsland, waar hij herstelde van zijn vergiftiging.

De arrestatie van oppositieleider Aleksej Navalny in Rusland wordt door westerse landen scherp veroordeeld.

Luister terug | AIVD ontmaskert Russische diplomaten

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas drong maandag aan op de onmiddellijke vrijlating van de politicus. Ook de Verenigde Staten, de Europese Unie, Italië, Frankrijk en andere Europese landen hebben daartoe opgeroepen. De 44-jarige Navalni blijft volgens de Russische gevangenisdienst in voorarrest zitten tot hij later deze maand voor de rechter verschijnt.

Lees ook | Nobelprijs voor de Vrede: Krankzinnig en politiek gemotiveerd

Navalny landde gisteren op Russische bodem. Het toestel waarmee hij uit Berlijn naar Moskou vloog moest op het laatste moment uitwijken naar een andere luchthaven. Het landde op Sjeremetjevo, de grootste luchthaven van Moskou en niet zoals gepland op Vnukovo waar een paar honderd aanhangers hem stonden op te wachten.

De politie hield verscheidene mensen aan op Vnukovo en verwijderde een menigte uit de terminal. Supporters riepen leuzen als 'Rusland zal vrij zijn' en 'Navalny! Navalny!' Ivan Zhdanov, het hoofd van de anticorruptie-stichting van Navalny, zei eerder op Twitter dat belangrijke bondgenoot Ljoebov Sobol een van de arrestanten was. Op beelden van lokale journalisten was te zien dat de politie haar en de anderen afvoerden. Volgens Russische media zouden ongeveer tien mensen zijn gearresteerd.

Luister terug | Nobelprijs voor de vrede: krankzinnig en politiek gemotiveerd

Kremlincriticus Navalny herstelde de afgelopen maanden in Duitsland nadat hij in eigen land was vergiftigd met novitsjok, een zenuwgif dat ooit in de Sovjet-Unie werd ontwikkeld. De uitgesproken tegenstander van president Vladimir Poetin dreigt bij terugkeer opgepakt te worden en riskeert volgens zijn advocaat een jarenlange gevangenisstraf. 'Ik, gearresteerd? Ik ben een onschuldig persoon', zei hij tegen verslaggevers toen hij in Berlijn aan boord van het vliegtuig ging.

Luister terug | Navalny slijpt de messen


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen