Internationaal20 jan '21 18:20Aangepast op 21 jan '21 06:06

President Biden: Democratie heeft gewonnen

Auteur: BNR Webredactie

De democratie heeft gezegevierd. Dit zegt president Joe Biden in zijn eerste rede als president. In zijn rede verwijst hij kort naar de onrust twee weken gelden in Washington en de pogingen van Trump om de verkiezingen op zijn naam te schrijven. 'Maar er is gehoor gegeven aan de wil van het volk.'

Image
(AFP Brendan Smialowski)

In zijn speech zegt Biden dat dit een dag is dat 'niet een kandidaat heeft gewonnen, maar de democratie.' President Biden beloofde de strijd aan te gaan tegen het extremisme en racisme en eenheid te smeden in het tot op het bot verdeelde land. 'We zullen het extremisme tegemoet treden en verslaan.'

Ook zei hij dat de Verenigde Staten veel te doen hebben in 'deze winter van gevaar'. Hij zei dat veel is te repareren, en veel te herstellen. Ook dankte Biden zijn voorgangers 'uit het diepst van zijn hart'. Volgens de kersverse president zal eenheid winnen en wil hij de president van alle Amerikanen zijn. Hij zei net zo hard te strijden voor zijn tegenstanders als voor de mensen die hem hebben gesteund.

De Amerikaanse president Biden hield een kort moment stilte voor de coronaslachtoffers tijdens zijn eerste speech na zijn beëdiging. Hij had al voor zijn inhuldiging aangekondigd de strijd tegen het virus tot een van zijn speerpunten te maken.

'Laten we opnieuw beginnen. Laten we luisteren naar elkaar, elkaar horen, zien. Laten we respect tonen. Politiek hoeft geen alles verzengend vuur te zijn. Niet elk meningsverschil is een aanleiding voor totale oorlog.' Ten slotte zwoer Biden de heilige eed de Grondwet te verdedigen, de democratie en Amerika.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen