Internationaal21 jan '21 00:12Aangepast op 21 jan '21 06:23

VS sluit weer aan bij Parijs Klimaatakkoord

Auteur: BNR Webredactie

President Joe Biden heeft de Verenigde Staten weer onder de paraplu gebracht van het klimaatakkoord van Parijs. Hij ondertekende woensdag een decreet waarmee de VS zich weer conformeren aan de doelen van het klimaatakkoord om de opwarming van de aarde te beperken.

Zijn voorganger Donald Trump besloot in juni 2017 om uit het akkoord te stappen. Dat kon echter pas in november 2019 en met inachtneming van een overgangstermijn van een jaar. Vanaf 4 november 2020 maakte de VS niet langer deel uit van de wereldwijde coalitie tegen de opwarming van de aarde.

Luister terug | Vertrek VS uit Klimaatakkoord op zijn vroegst dag na verkiezingen

Trump houdt nog altijd vol dat het klimaat niet opwarmt, maar juist afkoelt. Biden denkt daar anders over en is juist een groot voorstander van het tegengaan van opwarming van de aarde. In zijn campagne beloofde hij te zullen mikken op nul CO2-uitstoot in 2050 in de VS.

Lees ook | Auto Update | Subsidiepot voor elektrische bestelauto's

Biden ondertekende ook decreten over de financiering van de door Trump geplande muur met Mexico, mondkapjes en nog een aantal andere zaken. Bidens speech bij zijn inauguratie veroorzaakte nieuw elan bij zijn Democratische aanhang, terwijl een zender als Fox News aanzienlijk minder enthousiast was over Bidens plannen voor de komende vier jaar, zegt correspondent Jan Postma. 'Ik ben benieuwd wanneer we weer van Trump gaan horen op Twitter.'

(AFP / Jim Watson )

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen