Internationaal22 jan '21 08:06

Biden geeft economie boost

Auteur: BNR Webredactie

President Biden probeert de Amerikaanse economie weer nieuw leven in te blazen. Hij tekent vandaag twee executive orders die allebei in het teken staan van hulp aan het armste deel van de bevolking.

Biden wil bijvoorbeeld meer geld geven aan zzp'ers en aan mensen met een 'mixed status', die niet volledig legaal in de VS zijn, vertelt Amerika-deskundige Koen Petersen. De president wil bijna 2000 miljard dollar in de economie steken. De helft daarvan is bestemd voor individuen, een kwart gaat naar investeringen in de zorg en een kwart is bedoeld voor lokale overheden. Die laatste mogen namelijk geen schulden maken en geen begrotingstekort hebben.

Coronamaatregelen

Of de plannen gaan werken moet je niet geïsoleerd bekijken, zegt Petersen. Biden heeft daarnaast namelijk een enorm pakket aan coronamaatregelen gepresenteerd om de maatschappij weer normaal te laten draaien, zodat er geld kan worden verdiend om alle plannen terug te betalen en de economie te laten groeien.

Luister terug | Amerika Podcast | #60 Biden 46

BNR's huiseconoom Han de Jong vindt het - ook uit politiek oogpunt - een logische zet van Biden om het geld vooral aan de onderkant van de samenleving uit te keren. Het bedrag dat Biden heeft gereserveerd is groot: bijna 10 procent van het Amerikaanse bbp. Als je zo veel geld in de economie steekt, moet dat wel effect hebben, zegt De Jong. Hij vraagt zich wel af of deze aanpak de meest effectieve is.

Financiering

Door het enorme steunpakket loopt de Amerikaanse staatsschuld natuurlijk verder op. Maar financiering is op dit moment geen probleem, zegt de Jong. 'Er is meer dan genoeg kapitaal in de wereld en dat wil allemaal veilig belegd zijn. En Amerikaanse staatsleningen worden beschouwd als een van de veiligste beleggingen die je kunt doen.' En anders is er altijd nog de centrale bank die geld kan bijdrukken.

Luister ook | Joe & Donald Show: roep om eenheid

Image
(AFP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen