Internationaal27 jan '21 07:42

Biden drukt stempel op buitenlandbeleid Rusland en Israël

Auteur: BNR Webredactie

De nieuwe Amerikaanse president Biden heeft op gebied van buitenlandbeleid zijn eerste stempels gedrukt. Zo is duidelijk dat zijn regering uit is op een twee-statenoplossing in het conflict tussen Israël en de Palestijnen en ook belde Biden gisteren met de Russische president Poetin.

Het was het eerste telefoongesprek tussen beide leiders, melden het Witte Huis en het Kremlin. Volgens het Kremlin kwam het contact er nadat was besloten stappen te nemen om het START-verdrag te verlengen. Dat verdrag gaat over nucleaire wapenbeheersing. Zowel Poetin als Biden willen een voortzetting van vijf jaar. Het Kremlin meldde niet tot wanneer het akkoord van kracht blijft. In het gesprek met Poetin uitte Biden zijn zorgen over de vergiftiging vorig jaar van de gearresteerde Russische oppositieleider Navalny. Ook sprak hij zijn steun uit voor Oekraïne wegens de aanhoudende Russische agressie, aldus een woordvoerder van het Witte Huis.

Luister ook | Biden geeft economie boost

'Keiharde confrontatie'

Biden en Poetin zouden ook gesproken hebben over de Russische bemoeienis met de Amerikaanse verkiezingen in 2016. Volgens buitenlandcommentator Bernard Hammelburg was het gesprek tussen Biden en Poetin een clash. 'Ze zeggen dat het zakelijk en openhartig was, maar dat is diplomatieke taal voor een keiharde confrontatie.' Hammelburg verwachtte het ook met de visie die Biden heeft op het eerder gevoerde beleid ten opzichte van Rusland onder Trump. 'Het beleid was soms zeer anti-Russisch, maar Trump zelf niet, vindt Biden. Wel heeft de nieuwe president duidelijk aangegeven dat hij een aantal punten boos is en niet wil doen wat Obama destijds probeerde, die wilde een reset. Daar begint Biden niet aan', volgens Hammelburg.

Luister ook | 'Bilaterale verhoudingen VS met Rusland en China nu niet per se beter'

Twee-statenoplossing

De Amerikaanse VN-gezant Richard Mills zegt dat de VS de relatie met de Palestijnen weer willen aanhalen. Mills zei bij de Verenigde Naties dat de VS voorstander zijn van een tweestatenoplossing. De Israëliërs en de Palestijnen moeten allebei een eigen staat krijgen, volgens de Amerikanen. 'Ze willen dat zowel Israël als Palestina geen eenzijdige stappen gaan zetten', beschrijft Jan van Benthem, buitenlandcommentator van het Nederlandse Dagblad. 'Ze moeten vooral werken aan het voorbereiden voor overleggen over de twee-statenoplossing. Toch zal het nog wel even duren voordat dit onderwerp op tafel komt', merkt Van Benthem op.

Luister ook | VS sluit weer aan bij klimaatakkoord Parijs

(Agence France Presse (AFP Photo))

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen