Internationaal28 jan '21 09:20

Rechter Duitsland oordeelt in zaak-Lübcke

Auteur: BNR Webredactie

In Duitsland velt de rechter vandaag het oordeel over Stephan Ernst. Hij staat terecht vanwege de moord op CDU-politicus Walter Lübcke. Een politieke moord die veel heeft losgemaakt in Duitsland.

Tegen Ernst is levenslange celstraf geëist met maatregelen dat hij niet vervroegd vrijkomt. Ernst heeft uiteindelijk bekend en diepe spijt betuigd. Hij wisselde meermaals van advocaat en wordt nu verdedigd door een advocaat van Turkse komaf die een veroordeling wegens doodslag bepleit. Deze advocaat Mustafa Kaplan verdedigde eerder slachtoffers van rechtsextremisten.

Luister ook | Duitsland overweegt vliegverbod

'Extreemrechts weer hoog op de agena'

De politieke moord heeft de Bondsrepubliek diep geschokt en beroering veroorzaakt over de vraag of rechts-extremisten wel goed in de gaten worden gehouden. 'Het heeft een schok van ongekende proporties veroorzaakt. Extreemrechts is sinds die tijd weer hoog op de agenda. Heel lang werd veel meer naar islamitisch terrorisme gekeken. Veel programma's om extreemrechts aan te pakken werden afgeschaald en daar werd minder aandacht aan besteed', legt Derk Marseille, Duitsland-correspondent, uit. 'Dat is door deze politieke moord weer veranderd.'

Ernst wordt ook beschuldigd van een aanval met een mes op een Iraakse vluchteling in 2016. Hij heeft dat ontkend.

Luister ook | Duitsland ontdekt ook variant coronavirus

Stephan Ernst.
Stephan Ernst. (AFP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen