Internationaal31 jan '21 14:50Aangepast op 2 feb '21 18:46

Pro-Navalny-demonstraties breiden zich uit

Auteur: BNR Webredactie

De Europese Unie betreurt de 'wijdverbreide arrestaties' in Rusland van vandaag. Russen zijn massaal de straat opgegaan om steun te betuigen aan oppositieleider Aleksej Navalny, die vastzit sinds hij een paar weken geleden in Rusland is teruggekeerd.

Demonstraties in Moskou
Demonstraties in Moskou (EPA / Sergei Ilnitsky )

De Russische autoriteiten hebben meer dan 4.400 betogers gearresteerd, zeggen mensenrechtenactivisten. Volgens protestmonitorgroep OVD-Info zijn dan duizend demonstranten in de hoofdstad Moskou aangehouden. Behalve de arrestaties heeft de Europese Unie ook 'het gebruik van disproportioneel geweld' tegen actievoerders en journalisten veroordeeld, is in het bewuste bericht op Twitter te lezen.

Brute methodes

Eerder op zondag liet ook de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Anthony Blinken van zich horen. Hij veroordeelde de 'brute methodes' die de Russische autoriteiten tegen de demonstranten inzetten. Rusland is niet van de kritiek gediend en reageerde door de stellen dat Amerika zich schuldig maakt aan ongeoorloofde inmenging in Ruslands binnenlandse aangelegenheden.

Gerelateerde artikelen