Internationaal5 feb '21 08:29

Biden wil VS terug in internationale diplomatie

Auteur: BNR Webredactie

Amerika is weer terug in de internationale diplomatie. Amerikaans leiderschap is nodig als tegenwicht tegen China en Rusland, zei president Biden bij zijn eerste bezoek aan het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Biden riep Rusland meteen ook op om oppositiepoliticus Aleksej Navalni vrij te laten, vertelt correspondent Jan Postma. Hij waarschuwde China dat ze de mensenrechten moeten respecteren. Op een aantal punten breekt Biden met het buitenlandbeleid van zijn voorganger Trump. Het terugtrekken van Amerikaanse troepen uit Duitsland wordt bevroren. Verder zal de VS niet langer Saoedi-Arabië steunen in de oorlog tegen Jemen.

Luister ook | Amerika Podcast | #62 Decretenkampioenen

Intussen is er in Washington vooral aandacht voor het controversiële QAnon-Congreslid Marjory Taylor Greene. Die is intussen uit twee belangrijke commissies gezet, maar ze mag wel in het Huis van Afgevaardigden blijven. Taylor Greene maakte zich onmogelijk door uitspraken over door Joden bestuurde lasers die vanuit de ruimte bosbranden veroorzaken en de schietpartijen op scholen die nep waren. En ze steunde een oproep tot het executeren van Nancy Pelosi.

Luister terug | Twitter schorst zeker negentig Nederlandse complot-accounts

Later zwakte ze wat van haar afspraken af. Maar het was niet haar eigen schuld dat ze de gewraakte uitspraken deed: 'Het werd mij toegestaan om dingen te geloven die niet waar waren'. En de media kregen er weer van langs. 'Die waren eigenlijk net zo erg Als QAnon.' Overigens weet Taylor Green veel geld op te halen met haar strijd.

Impeachment

Dan nog Donald Trump. Die is opgeroepen om te komen getuigen in zijn eigen impeachmentprocedure volgende week. Trump heeft al laten weten dat hij daar geen zin in heeft. Zijn advocaten zijn bang dat hij onder ede gaat improviseren en verdraaien, wat heel verkeerd zou kunnen uitpakken. En Trump heeft het ook niet nodig, want waarschijnlijk komt Trump volgende week vrij makkelijk onder zijn tweede impeachment uit, denkt Postma.

(AFP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen