Internationaal9 feb '21 09:28

Deal over regels rond impeachmentproces Trump

Auteur: BNR Webredactie

Leiders van de Democraten en Republikeinen in de Amerikaanse Senaat hebben een overeenkomst gesloten over de regels die van toepassing zullen zijn tijdens het impeachmentproces dat vandaag begint tegen de voormalige Amerikaanse president Donald Trump.

Het proces begint volgens Amerikaanse media met een debat van vier uur over de vraag of de procedure grondwettelijk is. Volgens de advocaten van Trump is dit niet het geval, omdat hij geen president meer is. Na het debat volgt een stemming, waarbij naar verwachting een meerderheid van de Senaat zal aangeven dat het proces juridisch door de beugel kan. De Democratische aanklagers en de advocaten van Trump krijgen ieder zestien uur de tijd om hun zaak te bepleiten.

Luister terug | Biden wil VS terug in internationale diplomatie

Met alle fragmenten van de dag van de Capitoolbestorming lijkt het een beetje cherry picking voor de Democraten, zegt correspondent Jan Postma: die kunnen de mooiste fragmenten eruit zoeken. Maar de verdediging van Trump zegt dat zijn aanhangers zijn oproepen nooit letterlijk genomen. 'Die snappen ook wel dat Trump het niet letterlijk over 'vechten' heeft. En bovendien zeggen ze dat het valt onder de vrijheid van meningsuiting: hij mag dit soort dingen zeggen.'

Lees ook | Belangrijke dag: Trumps impeachmentproces

En uiteindelijk is de tactiek van de verdediging om de bestorming zelf zoveel mogelijk te negeren. 'Dus ze vragen zich ook af of al die Democraten die Black Lifes Matter-demonstranten aanmoedigden niet veel erger waren. Daar willen zíj dan weer fragmenten laten zien, zoals ze het bij de vorige impeachment over Oekraïne ook over andere dingen wilde hebben.' Als de Senaat in twee derde meerderheid besluit dat Trump vervolgd kan worden, kan het binnen een week tot een vervolging komen.

Verslaggevers rond het impeachmentproces
Verslaggevers rond het impeachmentproces (AFP / Brendan Smialowski )

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen