Internationaal10 feb '21 19:45Aangepast op 11 feb '21 15:27

Von der Leyen legt verantwoording af over vaccinatiebeleid

Auteur: BNR Webredactie

Ursula von der Leyen moest zich vandaag verantwoorden tegenover het Europees Parlement. Over onder meer de Brexit en het Europese vaccinatiebeleid, waar flink wat kritiek op is. 'De parlementsleden verwijten Von der Leyen een gebrek aan leiderschap', zegt Stefan de Vries, onze EU-correspondent.

Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen in het Europees Parlement.
Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen in het Europees Parlement. (Olivier Hoslet EPA)

Beluister ook | 'Rusland en China staan klaar om in vaccinatiegat te duiken'

Er valt genoeg aan te merken op de gemaakte fouten van de Europese Commissie in het vaccinatiebeleid. Begrijpelijk dat er fouten worden gemaakt zegt Europarlementariër Esther de Lange (CDA). 'Ik was er zelf niet bij, maar ik kan me inbeelden dat er besluiten zijn genomen onder erg hoge druk.' Maar De Lange is ook kritisch over de nog te nemen stappen. 'We moeten mensen niet geloven op hun blauwe ogen. In deze wereld moet je voor jezelf opkomen, dat is duidelijk.' Zo vraagt De Lange extra garanties op vlak van vaccinatieproductie in de samenwerking met de Verenigde Staten.

Gemaakte fouten

Von der Leyen verdedigde zoals verwacht het vaccinatiebeleid van de Europese Commissie. Toch sprak de voorzitter van de Europese Commissie excuses uit over gemaakte fouten. “We waren laat bij de toestemming, we waren te optimistisch over de massaproductie, en misschien waren we te zeker van onszelf dat het bestelde ook daadwerkelijk op tijd geleverd zou worden.” Dat zegt Von der Leyen in het Duits, haar moedertaal. 'Echte excuses zijn het niet, maar meer een blijk van voortschrijdend inzicht', zegt De Vries.

Noord-Ierland

Von der Leyen: “Laat me iets zeggen over het Ierse eiland. De bottomline is dat er fouten zijn gemaakt in het proces dat leidde tot de beslissing. En daar heb ik diep spijt van.” 'Diepe spijt, maar het is natuurlijk een enorme diplomatieke blunder. Het leidt nu ook tot represailles van de Britten over artikel 16. De angel is er nog niet uit, maar misschien worden de Britten door deze woorden wat zachter in hun reacties', zegt De Vries. Volgens Europarlementariër De Lange zorgden die woorden aan het begin van de speech dat de kou uit de lucht werd gehaald in het Europees Parlement.

Beluister ook | Newsroom | Spanning tussen VK en EU door lege schappen in Noord-Ierland

Zonder kleerscheuren

Er is begrip voor de schaal en impact van de coronacrisis. 'Toch was er aan linker- en rechterzijde gemor. Zo was er ook een Franse Europarlementariër die oproept om onmiddellijk een parlementaire enquête te starten. Zij spreekt over “de verantwoordelijkheid van de Commissie ontleden in deze ramp“. Er komt een taskforce om problemen te identificeren en op te lossen. Wie weet gaan we dus nog een inhaalslag maken. Uiteindelijk komt Von der Leyen er zonder kleerscheuren vanaf in het debat met het Europese parlement vandaag in Brussel.'

Beluister ook | Opinie Bernard Hammelburg | Matennaaien


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen