Internationaal11 feb '21 14:24

Joe Biden: harde opstelling tegenover China

Auteur: BNR Webredactie

Net als zijn voorganger Donald Trump, wil Biden hard optreden tegen China. En dat maakte hij ook meteen duidelijk in zijn eerste telefoongesprek met zijn Chinese collega XI. 'Xi verwachtte dit wel, Xi en Biden kennen elkaar namelijk redelijk goed uit de periode Obama', zegt BNR's buitenlandcommentator Bernard Hammelburg.

(AFP Nicolas Asfouri)

Luister ook | Biden wil VS terug in internationale diplomatie

Dezelfde conflicten..

Volgens Hammelburg waren de grieven die Trump had ten aanzien van China precies dezelfde als die Obama destijds had - oneerlijke handelsverhouding, manipulaties met valuta, optreden tegen minderheden, de kwestie Hong Kong en de kwestie Taiwan. 'Alles wat nu op de agenda staat.'

Luister ook | Ook onder Joe Biden blijft Huawei op de zwarte lijst

...maar een andere toon

Het conflict is hetzelfde, alleen is de toon veranderd. 'Biden heeft ook meteen gezegd dat hij op dit punt het beleid niet wil wijzigen. Trump en Biden zijn het eens over hoe je met China moet omgaan.' Er is echter één groot verschil: Biden wordt gezien als een wat evenwichtiger mens waarmee je ergens over kunt praten. Xi zal dan ook inzetten op kleine verbeteringen in de relatie, de handelsrelatie tussen beide landen is immers nog altijd kolossaal: 90 procent van alle antibiotica in de VS komt bijvoorbeeld uit China.

Luister ook | Biden drukt stempel op buitenlandbeleid Rusland en Israël


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen