Internationaal13 feb '21 22:00Aangepast op 14 feb '21 17:36

Trump vrijgesproken van aanzetten tot opstand

Auteur: BNR Webredactie

De Amerikaanse Senaat spreekt Donald Trump vrij van het aanzetten tot een opstand. Er was onvoldoende steun om de Republikeinse oud-president te veroordelen. Dat had de instemming vereist van twee derde van de senatoren. Uiteindelijk stemden 57 senatoren, onder wie ook Republikeinen, voor en 43 tegen.

Het historische tweede impeachmentproces tegen Trump begon afgelopen dinsdag en verliep ongekend snel. Het vorige proces tegen Trump duurde 21 dagen en eindigde eveneens in vrijspraak. Het was ook dit keer vanaf het begin duidelijk dat er onder Republikeinse senatoren onvoldoende draagvlak was om hun partijgenoot Trump te veroordelen.

Luister terug | De tomeloze tuimelingen van Brussel

De vervolging van Trump, die zelf niet getuigde, volgde op de bestorming van het parlementsgebouw door zijn aanhangers. Hij kreeg het verwijt zijn achterban te hebben opgehitst. Trump hield na zijn verkiezingsnederlaag vol dat hij door fraude had verloren van de Democraat Joe Biden. Er vielen vijf doden toen betogers het Capitool binnenvielen toen daar op 6 januari de verkiezingsuitslag werd goedgekeurd.

Geen oproep tot strafbare feiten

De advocaten van de oud-president betoogden dat Trump niemand had opgeroepen iets strafbaars te doen. Ze vonden dat hun cliënt niet verantwoordelijk gehouden kon worden voor het gedrag van een "kleine groep criminelen". "Deze impeachment is van begin tot einde een complete schertsvertoning geweest. Het hele spektakel was niets anders dan het losgeslagen nastreven van een langdurige politieke vendetta tegen Trump door de oppositiepartij", zei advocaat Michael Van Der Veen van de verdediging.

Lees ook | 'Veroordeel Trump om herhaling te voorkomen'

De Senaat was volgens de juristen bovendien niet bevoegd om recht te spreken over een voormalige president. Veel Republikeinen gingen mee in dat laatste argument. Een motie om het proces als ongrondwettig te laten bestempelen, kreeg vorige maand de steun van 45 van de 50 senatoren uit de partij van Trump. Daarmee leek de benodigde tweederdemeerderheid om de oud-president te veroordelen al voor aanvang van het proces buiten bereik te zijn.

Geen president meer

Hoewel ook Republikeinen verontwaardigd hadden gereageerd op de dodelijke rellen, kwam de steun voor de vervolging van Trump vooral uit het kamp van de Democraten. Zij konden Trump niet meer afzetten, maar de Senaat had in een afzonderlijke stemming wel kunnen besluiten dat hij in de toekomst geen president meer mag worden.

Trumps lawyers na de tweede impeachmentprocedure tegen Trump
Trumps lawyers na de tweede impeachmentprocedure tegen Trump (AFP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen