Internationaal20 feb '21 22:25

Navalny schuldig verklaard aan smaad

Auteur: BNR Webredactie

De Russische oppositieleider Aleksej Navalny is schuldig verklaard aan smaad. De politicus had via internet scherpe kritiek geuit op landgenoten die zich in een videoboodschap uitspraken voor grondwetswijzigingen die het Kremlin wilde doorvoeren. Hij noemde hen 'verraders'.

Alexei Navalny
Alexei Navalny (EPA / Yuri Kochetkov)

De rechtbank in Moskou heeft de strafmaat nog niet bekendgemaakt. De aanklagers hadden een boete van omgerekend 10.700 euro geëist. Navalny zou onder anderen een 94-jarige veteraan uit de Tweede Wereldoorlog hebben beledigd. De bekende criticus van president Vladimir Poetin kreeg onlangs ook al 3,5 jaar in een strafkolonie opgelegd in een afzonderlijke strafzaak. Die straf waarvan hij nog twee jaar en acht maanden moet uitzitten, werd eerder vandaag bevestigd.

Lees ook | Navalny vandaag opnieuw voor de rechter

Al trok de rechter er zes weken vanaf die Navalny al doorbracht onder huisarrest. Navalny had nagelaten zich te melden bij de Russische autoriteiten terwijl hij voorwaardelijk vrij was. Hij herstelde toen hij zich had moeten melden in Duitsland nadat hij was vergiftigd met een zenuwgif. Zijn arrestatie in Rusland op 17 januari heeft geleid tot grootschalige straatprotesten en internationale kritiek.

Gerelateerde artikelen