Internationaal26 feb '21 09:56

Parijs wil op eigen houtje lockdown instellen

Auteur: BNR Webredactie

Het stadsbestuur van Parijs wil zelf voor drie weken een totale lockdown instellen. Met de 'halfslachtige maatregelen van de regering' kunnen ze niet uit de voeten, zegt wethouder Gregoire.

De stad kan de lockdown zelf niet doorvoeren, maar dient een verzoek daartoe in bij de regering, zegt Niek Pas, Frankrijkdeskundige en -historicus, verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. De vraag van het stadsbestuur komt tegemoet aan het beleid van de regering-Macron: er is al een tijdje sprake van regionalisering in de strijd tegen het virus. Voor de regio Duinkerken en de metropool Nice zijn al regionale lockdowns voorgesteld.

Luister ook | Franse ziekenhuizen gaan uit voorzorg in crisisstand

Het grootste deel van de inwoners van de Franse hoofdstad zit absoluut niet te wachten op een lockdown, zeker nu het lente begin te worden. Punt van kritiek is ook dat je Parijs wel in een 'confinément' kunt gooien, maar de stad staat niet op zichzelf. Pas: 'Er is heel veel verkeer, ook economisch. Je zou dus eigenlijk het hele Île-de-France, de grote ring rond Parijs, ook in lockdown moeten laten gaan'.

Luister ook | 'Gevolgen avondklok voor economie minimaal'

(EPA)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen