Internationaal26 feb '21 10:58

VS bombardeert Iran-milities in Syrië

Auteur: BNR Webredactie

De Verenigde Staten hebben aan Iran gelieerde milities in Syrië gebombardeerd. De eerste militaire actie van president Biden is een vergelding voor een raketaanval in het Iraakse Erbil waarbij een voor de Amerikanen werkende militair omkwam.

Het lijkt om een relatief kleine, gerichte aanval te gaan, vertelt correspondent Jan Postma. Doelwit waren posten die gebruikt werden voor wapensmokkel. De aanval zou succesvol zijn geweest en een handvol militieleden zouden erbij zijn uitgeschakeld. Dat is nog niet officieel bevestigd.

Luister terug | Trump dwarsboomt plannen Biden met Iran

Het ministerie van Defensie zegt nadrukkelijk dat de aanval is uitgevoerd in opdracht van president Biden. Volgens een woordvoerder heeft de actie een duidelijke boodschap: 'Biden zal de Amerikaanse troepen en de coalitiegenoten altijd beschermen'. Hij voegde eraan toe dat de actie ook was gedaan uit voorzorg, omdat er nogal wat dreiging komt uit dat gebied.

Kritiek

Vanuit het Congres kwam kritiek op het bombardement, van iemand uit Bidens eigen partij. De Democraat Ro Khanna uit California zei dat Biden nu al de vijfde president op rij was die aanvallen laat uitvoeren in het Midden-Oosten. 'Zo eindigen we die eeuwige oorlogen nooit.'

Iran

De aanval is verder een duidelijke boodschap aan Iran, zegt Postma. Deze week werd er ook al meerdere malen gewaarschuwd door het Witte Huis dat Iran verantwoordelijk zou worden gehouden voor het geweld dat de proxies, de groepen die Iran van wapens en hulp voorziet, aanrichten. Precair is dat de VS de onderhandelingen met Iran over de nucleaire deal weer wil opstarten. De actie van Biden kan die onderhandelingen weer wat moeilijker maken.

Luister ook | Stockholmsyndroom in Damascus

(AFP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen