Internationaal1 mrt '21 06:26

Trump zinspeelt op deelname verkiezingen 2024

Auteur: BNR Webredactie

De voormalige Amerikaanse president Donald Trump heeft tijdens een toespraak gezinspeeld op een nieuwe deelname aan de presidentsverkiezingen. 'Wie weet, doe ik voor de derde keer mee', zei Trump tijdens CPAC, het jaarlijkse conservatief politieke congres.

Trump op scherm
Trump op scherm (EPA / Cristobal Herrera-Ulashkevich )

Trumps toespraak tijdens het congres is zijn eerste publieke optreden sinds zijn vertrek uit het Witte Huis. Mocht Trump weer meedoen aan de presidentsverkiezingen, dan zal hij dat doen namens de Republikeinse partij en geen eigen partij oprichten. 'We beginnen geen nieuwe partijen. We hebben de Republikeinse partij. Die zal verenigd worden en sterker zijn dan ooit tevoren', zei Trump.

Luister terug | BNR De Wereld | Prik iedereen, daarna paspoort

Verder herhaalde Trump tijdens de toespraak zijn onbewezen claim dat de Democraten de presidentsverkiezingen van 2020 zouden hebben gestolen. 'Ze hebben het Witte Huis verloren', zei Trump over de Democratische partij. Trump blijft ook na zijn presidentschap onder veel conservatieven mateloos populair. Volgens een peiling van CPAC zou de conservatieve achterban, als die nu zou moeten stemmen, Trump kiezen als de Republikeinse presidentskandidaat in 2024.

Lees ook | Trump moet belastingpapieren onthullen

Met 55 procent bleef hij gouverneur Ron DeSantis (Florida), in de poll de enige serieuze tegenstander, ruim voor. Voormalig VN-ambassadeur Nikki Haley (3 procent) deed het zelfs nog iets beter dan politieke kopstukken als Mike Pompeo, Ted Cruz en Rand Paul. Verder noemde Trump het verkiezingsproces 'ziek en corrupt' en stelde hij dat 'het hooggerechtshof en andere rechtbanken hier niks aan willen doen'.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen