Internationaal5 mrt '21 09:07

China zet in op economische groei

Auteur: BNR Webredactie

China mikt dit jaar op een economische groei van meer dan 6 procent. Tegelijkertijd wil het land minder afhankelijk worden van export. Dat zei premier Li Keqiang tijdens de opening van het jaarlijkse Chinese Nationale Volkscongres in Beijing. Li maakte ook bekend dat China in 2021 11 miljoen nieuwe banen in de steden wil realiseren.

De Chinese premier Li Keqiang houdt een speech
De Chinese premier Li Keqiang houdt een speech (EPA)

Vorig jaar durfde China het niet aan om een groeipercentage te noemen. En eigenlijk had iedereen verwacht dat dat dit jaar weer niet zou gebeuren, vertelt Boudewijn Poldermans, sinoloog en bestuurslid van de China Business Council. En die groeiverwachting van 6 procent is zelfs bescheiden; economen voorspellen zelfs groeipercentages van tussen de 8 en 9. Maar er zijn veel onzekere factoren. Kijk alleen maar naar de relatie tussen China en het Grote Buitenland, zegt Poldermans. Ook de VS heeft nog steeds geen officiële China-strategie.

Luister terug | Kees de Kort | VS kruipt omhoog, China stagneert

Het Volkscongres duurt normaal twee weken, maar dat is dit jaar vanwege de coronapandemie teruggebracht tot één week. Dit jaar is belangrijk voor de Communistische Partij en voor China zelf: tijdens dit congres wordt officieel het 14de vijfjarenplan bekendgemaakt. En in juli viert de partij haar 100ste verjaardag.

Xi

Ook de opvolging van president Xi Jinping komt aan de orde. Of eigenlijk de 'niet-opvolging': Xi heeft geregeld dat hij zal aanblijven tot aan zijn dood. Binnenkort gaat zijn derde termijn in. Dat is nog bij geen van zijn voorgangers gebeurd.

Platteland

Een van de plannen is verder om het binnenland verder te ontwikkelen met het doel dat het land - naar Chinese maatstaven - geen armoede meer kent. Er komt veel aandacht voor het opleiden van de plattelandsbevolking, zodat die ook kan worden ingezet voor het economisch groeiprogramma.

Import/export

Een van de kernpunten van het nieuwe vijfjarenplan is het zogenaamde 'dubbele-circulatieconcept'. Dat komt erop neer dat China zo veel mogelijk ernaar zal streven om minder afhankelijk, of zelfs zelfvoorzienend, te worden op vooral technologisch gebied. China moet op jaarbasis voor zijn elektronica-industrie voor meer dan 300 miljard aan componenten - en dan met name computerchips - importeren. Poldermans: 'Dat is een van de kernpunten van dit vijfjarenplan, dat ze minder afhankelijk zijn van import en de export vergroten'.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen