Internationaal12 mrt '21 07:06Aangepast op 12 mrt '21 11:42

Biden: Vaccin voor iedereen op 1 mei

Auteur: BNR Webredactie

Alle volwassen Amerikanen komen uiterlijk 1 mei in aanmerking voor een coronavaccin. Dat beloofde president Biden in de eerste primetime televisietoespraak van zijn presidentschap. Daarmee moet het voor Amerikanen mogelijk worden om op de Amerikaanse onafhankelijkheidsdag, 4 juli, weer bij elkaar te komen.

President Biden spreekt de natie toe
President Biden spreekt de natie toe (MANDEL NGAN / AFP)

'Het feit dat Biden zich zo duidelijk uitspreekt met twee data geeft wel aan hoe hij erin staat', zegt Amerika-correspondent Jan Postma. 'Biden had het eerder over het einde van de zomer, toen werd het eind mei en nu is het dus al 1 mei geworden.' Om dat voor elkaar te krijgen wil Biden af van de voorrang voor bepaalde risicogroepen.

Lees ook | 'Coronasteunpakket enorm succes voor Biden'

Vaccinatietempo

Om die 1 mei te halen moet het vaccinatietempo nog wel flink omhoog. Volgens Postma gaan ook dierenartsen en tandartsen prikken en worden de IT-faciliteiten verbeterd. 'Je ziet dat ze hier qua IT soms nog wel achterlopen. Daarom komt er een speciale website, die het proces makkelijker moet maken.'

Het uiteindelijke doel heeft Biden dus gesteld op 4 juli. Volgens Postma doet Biden dat ook om Republikeinen te pleasen. 'Sommigen van hen zijn best wel sceptisch over het vaccin. Met die fourth of July stelt Biden een cadeautje voor ze in het vooruitzicht.' Ook al zal dat dan nog altijd in kleine kring zijn.

Luister ook | Amerika Podcast | #67 Senaat op scherp

Op 1 mei moet iedereen dus in aanmerking komen voor een vaccin. 'Dat wil nog niet zeggen dat je op 1 mei ook daadwerkelijk gevaccineerd bent, maar je moet er uiterlijk op die datum wel uitzicht op hebben', zegt Postma.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen