Internationaal19 mrt '21 09:15

VS en China botsen bij poging tot herstel contact

Auteur: BNR Webredactie

In Anchorage, in Alaska, hebben de VS en China elkaar voor het eerst ontmoet sinds het aantreden van Joe Biden als president. Het liep meteen uit op ruzie.

Wat even vriendelijk poseren voor de camera's had moeten worden, liep meteen uit op een confrontatie. Niet zo verwonderlijk, zegt correspondent Jan Postma. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken begon de bijeenkomst namelijk met het uitspreken van zijn diepe bezorgdheid over het optreden van China in Hongkong, de rol van China in cyberaanvallen op de VS en andere acties die de wereldwijde stabiliteit bedreigen.

Capitool

China ging er meteen tegenin. De Chinese topdiplomaat Yang had eigenlijk maar twee minuten spreektijd, maar trok er tien minuten voor uit om de Amerikanen van repliek te dienen. Hij beschuldigde Amerika van het opdringen van een Amerikaanse versie van democratie in andere landen, zoals in Libië en Afghanistan. En de VS zou het zelf ook niet zo goed voor elkaar hebben als het gaat om mensenrechten. Daarbij noemde Yang de bestorming van het Capitool, afgelopen januari.

Blinken bracht daar weer tegenin dat de VS zijn uitdagingen in ieder geval openlijk en transparant aangaat. Daar reageerde Yang weer op en zo ontstond er een soort ruzie, ook over de vraag of de pers erbij mocht blijven of niet en of het protocol nog wel werd nageleefd.

Luister ook | Joe Biden: harde opstelling tegenover China

De situatie tussen China en de VS was al gespannen door de nieuwe sancties die deze week werden opgesteld. 24 overheidsfunctionarissen in China werden gestraft. Onder Trump was de relatie ook al niet al te best met de handelsoorlog en door de beschuldiging dat China achter de coronapandemie zat. Biden zei in zijn campagne steeds dat hij zich ook hard zou opstellen ten opzichte van China, maar dat hij wel meer de nuance wilde zoeken. Dat lijkt nu meteen een beetje de mist in te zijn gegaan.

Luister terug | Kees de Kort | VS kruipt omhoog, China stagneert

De Amerikaans-Chinese besprekingen in Anchorage, Alaska.
De Amerikaans-Chinese besprekingen in Anchorage, Alaska. (AP | Associated Press)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen