Internationaal22 mrt '21 17:29

Waarom de KNVB het WK in Qatar niet gaat boycotten

Auteur: BNR Webredactie

De KNVB heeft nooit een boycot overwogen van het WK in Qatar in 2022, ook zal het dat niet gaan overwegen. Vanwege mensenrechtenschendingen en duizenden doden die er zijn gevallen bij de bouw van stadions wordt de roep om een boycot steeds luider, ook uit de politiek.

Maar de KNVB vindt het nu juist wél belangrijk om te gaan, mochten de mannen zich kwalificeren voor het WK. 'We hebben nooit overwogen om het WK te boycotten. Maar vanaf het begin hebben we wel gezegd dat het WK daar organiseren niks was en dat we eigenlijk ook niet wilde gaan. Maar een boycott, daar hebben we nooit aan gedacht. We wisten op dat moment ook niet dat het er zo aan toe ging met de mensenrechten', zegt Chris van Nijnatten, woordvoerder van de KNVB. Wel gaan is volgens de KNVB belangrijker. 'Er is nu veel aandacht voor de misstanden. De migrantenwerkers zijn ook blij met de aandacht voor hun omstandigheden. Wat is dan voor onzin voor ons om hier te roepen om een boycot?' Ook mensenrechtorganisaties zoals Human Rights Watch en Amnesty International pleiten niet meer voor een boycot, maar onderstrepen juist het belang om wél naar Qatar te gaan.

'Een vlaag van woede'

Bij Willem Vissers, sportjournalist van de Volkskrant, is er ook een verandering van inzicht gekomen. Hij kondigde zeven jaar geleden al aan niet naar het WK in Qatar te willen gaan vanwege de mensenrechtenschendingen. Maar inmiddels is hij daar op teruggekomen. 'Ik heb in een vlaag van woede die column geschreven. Maar ik ben journalist, geen activist. Die beschrijft zaken zoals ze zijn. Dit is een misstand waarover journalisten moeten schrijven. Ik kan dan thuisblijven en vanuit Nederland erover schrijven, maar ik kan er ook vanuit daar over schrijven.' Vissers stelt dat hij het dan niet alleen over de voetbalwedstrijden zal gaan hebben. 'Ik zal ook over de andere dingen schrijven die daar gebeuren.'

(Hollandse Hoogte / AFP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen