Internationaal22 mrt '21 18:53

Chinese ambassadeur op matje om sancties D66-Kamerlid

Auteur: BNR Webredactie

De Chinese ambassadeur in Nederland is op het matje geroepen vanwege sancties die China heeft opgelegd bij D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma. China heeft hem en negen andere gesanctioneerd vanwege strafmaatregelen die zijn ingevoerd tegen China om de genocide van Oeigoeren.

China is woedend over de Europese sancties, die volgens Peking neerkomen op bemoeienis met Chinese interne aangelegenheden. Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat de Chinese tegenmaatregelen zijn gericht tegen personen in de EU die de Chinese belangen schaden en 'leugens en desinformatie' verspreiden. Ook de Nederlandse EU-ambassadeur Delphine Pronk mag China niet langer in, volgens minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken.

Steun uit de VS

De Verenigde Staten steunt de EU-landen die de mensenrechtenschendingen van China veroordelen aan de hand van sancties, merkt buitenlandcommentator Bernard Hammelburg op. 'De VS zegt dat het fantastisch is dat de VS en de EU nu samen kunnen optrekken in het uitvoeren van sancties tegen China, vanwege de genocide.' Volgen Hammelburg is deze reactie vanuit de VS bijzonder. 'We werkten eerst langs elkaar heen. Zeker in de Trump-periode was dit ondenkbaar', volgens Hammelburg.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen