Internationaal24 mrt '21 15:15Aangepast op 24 mrt '21 17:17

Angela Merkel schrapt extra strenge ‘Paaslockdown’ na storm van kritiek

Auteur: BNR Webredactie

Vanochtend heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel de eerder aangekondigde lockdown tijdens Pasen geschrapt. De maatregel om alle winkels vijf dagen te sluiten bleek juridisch en logistiek onhaalbaar, gaf ze toe in haar persverklaring.

Het plan was om tussen 1 en 5 april in ieder geval supermarkten te sluiten en mensen te verbieden naar hun werk te gaan. De loonadministraties van verschillende Duitse bedrijven sloegen vervolgens alarm. 'Deze bedrijven hebben het signaal afgegeven dat de maatregel niet uitvoerbaar is. Vervolgens heeft Merkel persoonlijk het boetekleed aangetrokken door te zeggen dat ze de maatregel ondoordacht heeft opgelegd', zegt Duitsland-correspondent Derk Marseille vanuit Berlijn.

Luister ook | Europa Podcast

Kritiek van alle kanten

De bondskanselier kreeg niet alleen kritiek vanuit loonadministraties, maar ook vanuit de politiek. Zowel door links en rechts werd ze aangevallen. 'Op dit moment is ze in het Duitse parlement om vragen te beantwoorden. Ze wilde na afloop van haar persstatement vanochtend geen vragen beantwoorden van de pers', zegt Marseille.

Het is niet eerder gebeurd dat Merkel een fout zo naar zichzelf toe trekt, weet hij. De vraag is waarom ze dat gedaan heeft. De correspondent noemt de huidige positie van Merkel's politieke partij als mogelijke verklaring. 'De CDU keldert hard in de peilingen, vanmorgen naar 26 procent. Ze moest iets doen.'

Lees ook | Forse klap voor CDU bij deelstaatverkiezingen

Afleidingsmanoeuvre

Maar er is meer aan de hand in Duitsland, zegt Marseille. 'Er is een probleem met leiderschap, aangezien er nog geen opvolger is voor Merkel, het gaat langzaam met het inenten tegen het coronavirus en het is ook nog eens onduidelijk wat nu precies de maatregelen tegen het virus zijn. Misschien is de actie wel een afleidingsmanoeuvre.'

Luister terug | 'Als Merkel niet had ingegrepen waren we sneller geweest'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen