Internationaal29 mrt '21 15:36

Ever Given vaart weer; scheepsverkeer Suez-kanaal hervat

Auteur: BNR Webredactie

De Ever Given is losgestrokken en heeft de motor weer gestart. Het vastgelopen schip staat weer de goede kant op en het verkeer in het Suez-kanaal is hervat. 'Het is een enorme massa, als 'ie loskomt is 'ie bijna niet te houden', vertelde Peter Berdowski, Boskalis-baas, in de BNR Ochtendspits.

Luister live naar BNR

Maritiem dienstverlener Inchcape meldde vanochtend aan Bloomberg dat een deel van het schip los kwam. De reddingspoging bereikte zijn doorbraak nadat gravers 27.000 kubieke meter zand hadden verwijderd, diep in de oevers van het kanaal. Het schip is op eigen kracht weer onderweg. Ook de rest van het scheepvaartverkeer komt weer op gang, volgens de kanaalautoriteit.

Het duurt elf tot veertien dagen voordat de containerschepen vanaf Suez in Rotterdam zijn, maar de stoet die nu voor het kanaal klaarligt kan nog wel eens wat congestie veroorzaken. 'Het is een beetje zoals op de Franse autosnelwegen waar net een file is opgelost: dan rij je met zijn allen richting de tolpoortjes en daar wordt het dan op een gegeven moment heel druk. Er komen jaarlijks net iets minder dan 30.000 zeeschepen aan, dus we merken het niet héél erg.'

Vertraging

Luister terug | Royal Marines enteren Iraanse olietanker

Lees verder onder de foto

Luister terug | Nederlandse bergers op weg naar Suez

Gisteravond zei Berdowski in Nieuwsuur nog dat hij de kans op 'slechts' 50 procent schatte dat de Ever Given nog deze week bevrijd zou worden. Uiteindelijk is dat dus toch een stuk sneller gelukt. Bijna een week geleden liep het enorme schip van zo'n 400 meter lang en 100 meter breed vast in het Suezkanaal, één van 's werelds belangrijkste handelspaden.

Goede Hoop

Het is ook nog niet bekend hoe lang het gaat duren om alle schepen die in een file liggen te wachten weer door Suezkanaal te loodsen. In totaal zou het gaan om zeker 450 schepen die vertraging hebben opgelopen. Sommige schepen kozen al voor een lange omweg via Kaap de Goede Hoop, Zuid-Afrika.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen