Internationaal1 apr '21 11:49

Frankrijk scherpt coronamaatregelen verder aan

Auteur: BNR Webredactie

Frankrijk gaat vanaf vandaag voor vier weken in een lockdown. Een aantal regio's had al te maken met strengere maatregelen, maar die gaan nu voor het hele land gelden. Het gaat de laatste tijd niet goed met de coronacijfers in Frankrijk. Niet-essentiële winkels moeten nu dicht, er geldt een avondklok en de scholen gaan drie weken dicht.

(SIPA Press)

Lockdown vermijden

De verdere aanscherpingen komen niet onverwacht zegt Eveline Bijlsma, correspondent in Frankrijk. 90 procent van de ic's ligt op dit moment vol. De Franse president Emmanuel Macron heeft er alles aan gedaan om een landelijke lockdown te voorkomen, zegt Bijlsma. 'Eerder dit jaar had Macron al kunnen besluiten om in lockdown te gaan, maar dat heeft hij toen niet gedaan. Hij wilde de economie sparen en de scholen open houden'. Door de toenemende besmettingen nam de druk op Macron toe, vooral vanuit medische hoek.

Vaccineren

Het vaccineren is in Frankrijk langzaam op gang gekomen. Op dit moment zijn 8,5 miljoen mensen gevaccineerd, zo'n 15 procent van de bevolking. In het begin mochten alleen artsen vaccineren, maar inmiddels is deze groep uitgebreid met bijvoorbeeld dierenartsen en studenten en zijn er ook grote priklocaties geopend. De maatregelen die nu zijn aangekondigd duren vier weken, maar Macron hoopt dat er vanaf halverwege mei ruimte is voor versoepelingen in de sport, cultuur en de horeca.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen