Britse prins Philip overleden
De Britse prins Philip is vanochtend overleden op Windsor Castle. Dat meldt Buckingham Palace. De echtgenoot van koningin Elizabeth was 99 jaar.
Prins Philip kampte de afgelopen jaren met gezondheidsproblemen. Hij lag recentelijk nog in het ziekenhuis met een infectie en voor een behandeling aan een bestaande hartaandoening. Hij mocht halverwege maart na een ziekenhuisopname van bijna een maand naar huis.
Onbegrepen
Philip kreeg in het Verenigd Koninkrijk grote waardering voor zijn toewijding aan de publieke zaak. Ook was hij door dik en dun steunpilaar voor zijn vrouw, koningin Elizabeth II. Maar hij stond ook bekend als een hork, die mensen met ondoordachte uitspraken diep kon kwetsen en zijn eigen familie rondcommandeerde. Zelf zag de hertog van Edinburgh zich meer als een pragmatisch mens. Hij voelde zich vaak onbegrepen. 'Omdat ik de zaken niet zie zoals een romanticus, ben ik ongevoelig', klaagde hij eens in een interview.
Bekijk ook
The British Monarchy
Kostscholen
Philip werd op 10 juni 1921 geboren, volgens de overlevering op een tafel in de dinerzaal op het Griekse eiland Corfu. Hij was prins van Griekenland en Denemarken, maar had ook familiebanden met het Britse koningshuis. Zijn ouders gingen al vroeg in zijn leven in ballingschap. Na negen jaar scheidden zij, vanwege de gokverslaving van zijn vader. Zijn moeder raakte daardoor zo van slag, dat ze moest worden opgenomen in een inrichting. Philip bracht daardoor zijn jeugd door op kostscholen in Groot-Brittannië.
It is with deep sorrow that Her Majesty The Queen has announced the death of her beloved husband, His Royal Highness The Prince Philip, Duke of Edinburgh.
— The Royal Family (@RoyalFamily) April 9, 2021
His Royal Highness passed away peacefully this morning at Windsor Castle. pic.twitter.com/XOIDQqlFPn
Oom Dickie
Zijn leven kreeg een andere wending toen zijn neef lord Louis Mountbatten ('oom Dickie') hem onder zijn hoede nam. Mountbatten stelde de 18-jarige cadet Philip bij de marine voor aan de vijf jaar jongere Elizabeth, die op slag verliefd op hem werd. Het stel trouwde in 1947. Een jaar later werd prins Charles geboren, in 1949 gevolgd door Anne. De geboorte van Andrew volgde in 1960 en die van Edward in 1964.
Identiteit
Toen Elizabeth in 1952 hoorde dat ze koningin van het Verenigd Koninkrijk was geworden, overviel dat de prins. Hij had er moeite mee dat hij zijn carrière bij de marine moest opgeven en bleef vechten voor zijn eigen identiteit binnen het koningshuis.
Diana
In 2008 had Philip het zwaar te verduren door het onderzoek naar de dood van prinses Diana. De vader van haar geliefde Dodi Al-Fayed, die met haar verongelukte in Parijs, wees met een beschuldigende vinger naar hem. Mohamed Al-Fayed dacht dat de koninklijke familie niet wilde dat Diana met Dodi een kind zou krijgen. In een uitbarsting noemde de zakenman prins Philip een nazi en racist.
Pijnlijke uitspraken
In de loop van de jaren werd Philip beroemd en berucht om zijn pijnlijke versprekingen. In 2001 vertelde hij een 13-jarig jongetje dat graag astronaut wilde worden, dat hij te dik was voor die toekomstdroom. Hij vroeg eens aan een Tamil-priester of hij ook terrorist was. Hij zei tegen Britse studenten in China dat ze spleetogen zouden krijgen. Ook vroeg Philip aan een rijinstructeur in Schotland hoe hij tijdens het rijexamen inboorlingen van de drank hield.