Internationaal20 apr '21 06:36

Jury beslist over lot agent die George Floyd doodde

Auteur: BNR Webredactie

Minneapolis en ook de rest van Amerika wacht gespannen op de uitspraak van de jury in de zaak Derek Chauvin. De ex-agent Chauvin drukte ruim 9 minuten op de nek van George Floyd, met de dood tot gevolg. Het zorgde voor een golf van protesten tegen politiegeweld en racisme in heel de VS.

Het is nog onduidelijk wanneer de jury van twaalf burgers tot een besluit komt over de drie aanklachten tegen de 45-jarige Chauvin. 'Die twaalf juryleden zitten nu afgesloten van de rest van de wereld in Minneapolis. Ze mogen geen media volgen. Ze zijn daar aan het overleggen om tot een unaniem oordeel te komen. Dat is potentieel zeer ingewikkeld met twaalf mensen, ook omdat er zoveel van afhangt. Dat kan enkele uren duren, zoals in de zaak tegen O.J. Simpson, maar het kan ook zijn dat het wel dagen gaat duren', vertelt Amerika-correspondent Jan Postma.

Luister ook | Amerika Podcast: #72 Dodelijke vergissing

Hartproblemen of de knie?

Op de slotdag van het proces mochten de aanklager en de verdediging voor het laatst aan het woord komen. 'De verdediging van Chauvin zei consequent hetzelfde. Volgen de advocaat overleed Floyd door hartproblemen en door drugs, en dus niet de knie van Chauvin. Ook zegt de verdediging dat Chauvin gewoon de richtlijnen van de politie volgde.' De aanklagers gaan totaal niet in dit verhaal mee. 'Die zeggen natuurlijk compleet het tegenovergestelde. Volgens hen heeft het juist niks te maken met drugs of gezondheidsproblemen van Floyd, maar door de knie van Chauvin. Volgens hen bewijst dat dat er sprake is van moord zonder voorbedachte rade, doodslag en derdegraads moord.' Bij een veroordeling kan de ontslagen agent een celstraf van maximaal 40 jaar krijgen. Maar de kans is er ook dat Chauvin helemaal geen straf krijgt. 'Het komt niet zo vaak voor dat een agent überhaupt veroordeeld wordt', volgens Postma.

De uitspraak van de jury zorgt voor spanning in heel het land. In verschilllende steden staat de Nationale Garde al klaar om eventuele onlusten te voorkomen, als er een uitspraak komt die niet geaccepteerd wordt door de mensen.

(AP | Associated Press)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen