
Volgens minister Schouten kun je China hiermee onder druk zetten, en mee laten bewegen. Het land is namelijk erg afhankelijk van de import van landbouwproducten. Maar er moet wel in EU-verband geopereerd worden, dit met het oog op de Chinese praktijk 'om individuele landen tegen elkaar uit te spelen'.
Luister terug | Europa kan terugkeren als wereldmacht
'Je zult dat echt als blok moeten doen. Door eisen te stellen aan de producten die onze kant opkomen kun je China ook weer ergens toe te laten bewegen.' Overigens waarschuwt de demissionaire minister voor wat zij China's 'lange adem' noemt. 'Dat zag je ook in de handelsoorlog met Amerika, de Chinezen houden dat best lang vol, ook als het producten betreft waar zij eigenlijk rechtstreeks door geraakt worden. Dat moet je meewegen in dit soort grote kwesties'.
| Luister terug : De complete aflevering van De Strateeg
Ook Michel Rademaker, mede-oprichter en adjunct-directeur van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies, is er voorstander van om landbouw in te zetten als pressiemiddel. 'Het is de kunst om een Europees of Nederlands belang te koppelen aan een Chinees belang. We kunnen landbouwgoederen inzetten, in ruil voor bijvoorbeeld grondstoffen die we nodig hebben voor de energietransitie. Dan heb je een win-win'.
Rademaker denkt dat het goed mogelijk is om dossiers in Europees verband te koppelen, er is immers een Europees gemeenschappelijk landbouwbeleid. 'We hebben eigenlijk drie instrumenten: we kunnen handelsverdragen inzetten, we kunnen minder gebruik maken van derde landen door een gesloten kringlooplandbouw, wat lastig realiseerbaar is, en in de derde plaats kun je meerdere dossiers koppelen. Dan zijn we als EU een stevig en machtig blok.'
Luister terug | Is Rob de Wijk een optimist geworden?