Internationaal29 apr '21 17:45

Coronapaspoort ingewikkelde uitdaging voor EU

Auteur: BNR Webredactie

De Europese Commissie is bezig met een coronapaspoort zodat er deze zomer weer gereisd kan worden. Een ingewikkelde klus, omdat alle gegevens van de verschillende landen samen moeten worden gevoegd.

Uitvoering door verschillende landen

Het idee is simpel, maar de uitvoering wordt ongelooflijk ingewikkeld, zegt EU-verslaggever, Stefan de Vries. De EU zal technische kaders bedenken over de uitwerking, maar uiteindelijk is het aan de landen zelf om het uit te voeren. Er moet een digitaal systeem komen, ook het Nederlandse ministerie van Volksgezondheid is er op dit moment mee bezig.

Lees ook | Europa Update: Coronapaspoort nog geen zekerheidje

Registratie

Op dit moment krijgen mensen in Nederland een papieren bewijs van vaccinatie, die volgens de Vries waardeloos is voor een Europees vaccinatiepaspoort. Naast het papieren bewijs wordt er ook nog digitaal een registratie gemaakt bij een vaccinatie, maar het is maar de vraag of die gegevens straks wel worden gebruikt bij de app die Nederland gaat gebruiken.

Communicatie

De grootste uitdaging is nog wel de communicatie tussen de verschillende landen zegt de Vries. 'Den-Haag kan het wel goed geregeld hebben, maar als ze in Berlijn iets anders bedenken dan heb je alsnog een probleem.' Volgens de Vries is het nog maar de vraag of er deze zomer al vrijuit gereisd kan worden binnen de EU deze zomer.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen