
Luister ook | Chinese ambassadeur op matje om sancties tegen Kamerlid
Sancties
Het stilleggen van de deal komt uitgerekend op het moment dat de Commissie plannen presenteert om Europese bedrijven te beschermen tegen oneerlijke concurrentie van bijvoorbeeld Chinese partijen die veel steun vanuit Beijing krijgen. De recente sancties vanuit China tegen vijf Europarlementariërs lijkt de laatste druppel te zijn geweest. Volgens Poldermans gaven grote partijen in het Europees Parlement aan de plannen voorlopig in de ijskast te zetten zolang de sancties gehandhaafd blijven.
'Daarop is asymmetrisch gereageerd tegen vier EU-instanties en tien EU-parlementariërs en kritische onderzoekers.'
Luister ook | Handelshuwelijk China en Australië vertoont eerste scheurtjes
Over het akkoord is zeven jaar onderhandeld. Het beoogt Europese bedrijven een betere markttoegang in China te bieden, een gelijk speelveld te creëren tussen Chinese en Europese bedrijven én Europese bedrijven in China beter te beschermen. Dat is nu even van de baan, volgens Poldermans is het Europees Parlement 'behoorlijk boos'.
Luister ook | Kan de EU landbouw als wapen tegen China gebruiken?
Complottheorie'
Er zijn complotdenkers die denken dat China, nadat het concessies had gedaan teneinde vóór de komst van Biden overeenstemming te bereiken met de EU, door deze kwestie weer onder die concessies vandaan kon. Een van die concessies was dat China de statuten inzake dwangarbeid van de Internationale Arbeidsorganisatie ILO zou ratificeren. Maar daar is geen tijdslijn of deadline voor afgesproken. Dit zou China goed uitkomen.'
Luister ook | Nederlandse zonnepanelen uit China worden gemaakt met dwangarbeid
En die ratificatie heeft natuurlijk betrekking op de gedwongen tewerkstelling van de Oeigoerse minderheid in het West-Chinese Xinjiang.
Poldermans noemt het besluit 'slecht nieuws voor Europese bedrijven'. 'De kern van dit akkoord moet meer markttoegang voor Europese bedrijven opleveren, veel Chinese sectoren zijn immers niet toegankelijk voor Europese bedrijven. China vindt zelf dat China belangrijker is voor de EU dan andersom, en daar hebben ze een punt.'
Luister ook | China bespioneert massaal buitenlandse bezoekers
Niet handig
Nederland is extra hard aangepakt door de Chinezen als gevolg van de genocide-motie die D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma indiende. Poldermans vindt het 'niet handig' dat Nederland dit unilateraal en zonder tussenkomst van Brussel heeft aangepakt. Na de motie verklaarde China Sjoerdsma én EU-ambassadeur Pronk tot persona nog grata.