Internationaal6 mei '21 11:29

Spannende verkiezingsdag in Verenigd Koninkrijk

Auteur: BNR Webredactie

Vandaag wordt een groot aantal lokale en regionale verkiezingen gehouden in het Verenigd Koninkrijk. En in Schotland en Wales wordt er een nieuw parlement gekozen. 'De belangrijkste vraag is hoe goed de conservatieven het gaan doen in gebieden die voorheen van Labour waren', zegt correspondent Lia van Bekhoven.

(Flickr ? Dean Nicholas)

Volgens Van Bekhoven is het volgens de peilingen ondenkbaar dat Labour de vroegere industriegebieden terugkrijgt die het bij de vorige verkiezingen aan de Conservatieven moest afstaan. Een andere belangrijke vraag is hoe de nationalisten in Schotland en Wales het gaan doen. In 2014 hielden de Schotten onder leiding van de nationalistische SNP een referendum over Schotse onafhankelijkheid dat toen met een zeer nipte meerderheid gewonnen werd door voorstanders van de Unie met het Verenigd Koninkrijk.

'Maar dat was vóór Brexit en voordat Boris Johnson de verkiezingen won. Beide zijn heel impopulair in Schotland. Als de nationalisten een absolute meerderheid krijgen, zullen ze opnieuw een referendum willen uitschrijven.'

Op de achtergrond spelen de nodige schandalen, maar die lijken van Boris Johnson af te glijden als water van een eend. Er zijn onderzoeken naar financiële wanpraktijken van zakenlieden uit zijn entourage en er is het meest recente schandaal over de peperdure herinrichting van Johnsons ambtswoning. Het laat de kiezers koud.

Volgens Van Bekhoven zijn daar twee redenen voor. Allereerst is de vaccinatie een succes en zijn verreweg de meeste Britten nu ingeënt. En: 'De Britten wisten wie hij was voor ze op hem stemden, ze wisten dat hij anders was, dat hij soms liegt alsof het gedrukt staat en dat hij het niet zo nauw neemt met de gedragscodes. De kiezer heeft dat ingecalculeerd.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen