Internationaal14 mei '21 18:15

Straatgeweld in Israël rijst pan uit

Auteur: BNR Webredactie

Het conflict tussen Israël en de Palestijnen loopt steeds verder uit de hand. Bij de raketaanvallen vannacht zijn deze keer géén doden gevallen, maar er zouden volgens de Palestijnen al zeker 65 mensen zijn omgekomen sinds maandag. En een zorgelijke ontwikkeling: ook vanuit Libanon zijn raketten afgevuurd richting Israël.

Israël heeft een aanbod van Egypte om te bemiddelen afgeslagen, meldt persbureau DPA op basis van Egyptische bronnen. Vanochtend vielen Israëlische tanks het tunnelnetwerk van Hamas aan. Dit staat niet los van elkaar, zegt buitenlandcommentator Jan van Benthem van het Nederlands Dagblad. ''Egypte, Qatar en de Verenigde Naties proberen al sinds het begin van de onlusten te bemiddelen. Maar Israël heeft heel duidelijk gezegd dat het Hamas een hele harde les gaat leren.'

Miliaire kracht

Ook het ondergrondse tunnelnetwerk dat van de ene raketfabriek naar de andere gaat - 'de metro', zoals de Israëli het noemen - kent voor Israël weinig geheimen. 'Het heeft een hele goede intelligence, ook door informanten in de Gazastrook, waar dat spul is. En dat moet kapot, vindt Israël, zodat Hamas de komende jaren niet meer de militaire kracht heeft om nóg eens zo'n aanval uit te voeren.'

Image
(ZUMAPRESS.com)

De raketten zijn niet afgeschoten door Hezbollah, zoals je zou verwachten, maar door een Palestijnse organisatie in een Palestijns vluchtelingenkamp, vertelt correspondent Ralph Dekkers. Libanon zou zelfs de daders al hebben opgepakt. De kans is klein dat Hezbollah zich mengt in het conflict, omdat de beweging genoeg aan z'n hoofd heeft in eigen land.

Straatgeweld

Het grootste probleem is volgens Dekkers op dit moment het geweld dat zich op straat afspeelt in Israël, vooral in de gemengde Arabisch-joodse steden. Joodse extremisten en Arabische criminele bendes slaan op straat elkaar, winkels en synagoges kort en klein.

Luister ook | Situatie Israël escaleert verder

Veel internationale luchtvaartmaatschappijen zijn gestopt met vluchten op Israël. Naast KLM zijn dat onder meer Lufthansa, Austrian Airlines en een paar Amerikaanse maatschappijen. Het lamleggen van het vliegverkeer was ook een doel van Hamas. De beweging valt bewust luchthaven Ben Goerion aan en gisteren werd zelfs een raket afgevuurd op het 250 kilometer verderop gelegen Eilat, waar een deel van het vliegverkeer naar werd omgeleid.

VN-Veiligheidsraad

Dit weekend komt de VN-Veiligheidsraad voor de derde keer bij elkaar om de situatie te bespreken. Volgens de Dekkers is het vooral de vraag hoe Amerika zich op zal stellen. Er zullen in ieder geval veroordelingen komen en oproepen tot deëscalatie. Maar het zal vooral ter plekke moeten worden opgelost, waarbij het vaak Egypte is dat achter de schermen het nodige weet te bereiken.

Op de knieën

Hoe dan ook zal de spanning de komende dagen verder oplopen, verwacht Dekkers. Israël heeft elke bemiddelingspoging tot nu toe afgewezen. Het land wil Hamas op de knieën krijgen. Waarschijnlijk zal de kracht van Hamas minder worden en dan zou het conflict langzaam kunnen eindigen, maar de grootste angst in Israël is het geweld dat zich op straat afspeelt.

De Iron Dome, het luchtafweersysteem van Israël, haalt vrijwel alle Palestijnse raketten uit de lucht. De meeste van de raketten van Hamas zijn heel simpel en ter plaatse in elkaar gezet. Daarnaast zijn er raketten die geschonken zijn door Syrië en Iran. Dat zijn de wat meer geavanceerde die ook wat verder komen. De Iron Dome maakt een selectie tussen de 'ongevaarlijke'en de 'gevaarlijke' raketten. Maar, zegt buitenlandcommentator Bernard Hammelburg, elk schot kost 80.000 dollar en bovendien beschikt Israël maar over een beperkte hoeveelheid van de nodige raketten. Hamas gaat toch door met de beschietingen in de hoop dat Israël snel door z'n voorraad heen is.

Luister terug | Conflict tussen Palestijnen en Israël verre van over


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen