Daarover zijn de EU-landen en het Europees Parlement het eens, zeggen EU-bronnen. Een reiziger is daarmee nog niet verzekerd van vrije toegang tot alle EU-lidstaten. Een land kan bijvoorbeeld mensen die pas een van hun twee prikken hebben gekregen vragen om een coronatest te ondergaan of in quarantaine te gaan. Het is nog onduidelijk of een lidstaat dat van plan is. De meeste vakantielanden willen juist zo min mogelijk obstakels opwerpen.
Druk van de Zuid-Europese landen
De mogelijkheid om met één coronaprik makkelijker rond te reizen, is vooral onder druk van de Zuid-Europese landen gekomen, zegt Europa-correspondent Stefan de Vries. 'De druk van de Zuidelijke Europese landen is heel hoog. Die willen koste wat het kost de landen opengooien en dat de toeristen uit het Noorden naar het Zuiden trekken.' Ook denkt De Vries dat de Zuid-Europese landen één prik wel genoeg zien en het risico durven te nemen. 'Het is ook een soort pragmatisme en kennelijk is het risico beheersbaar. Ze willen dat de toerismesector op gaat gaat komen. De vakantie staat voor de deur e 21 juni is de deadline. Een deel van de mensen is dan nog niet twee keer gevaccineerd.'
'Technische haalbaarheid is bottleneck'
Het bewijs van vaccinatie dat gebruikt gaat worden, wordt waarschijnlijk geïmplementeerd in de coronamelder-app, waarmee ook mogelijke besmettingen gevolgd worden. Via een QR-code kan men dan het bewijs van vaccinatie tonen. 'De technische haalbaarheid is de grootste bottleneck. In Brussel kan alles wel geregeld zijn, maar als Den Haag niet snel is, hebben we ook een probleem', zegt De Vries verwijzend naar de uitrol van het bewijs van vaccinatie.
