Internationaal21 mei '21 10:29

Rust in Israël, maar hoe lang?

Auteur: BNR Webredactie

Na anderhalve week bombardementen en raketbeschietingen is het eindelijk rustig in Israël. Afgelopen nacht om 01:00 uur ging een staakt-het-vuren tussen Israël en Palestina in, na bemiddeling van onder meer Egypte. Ook andere landen, waaronder de Verenigde Staten, hadden druk uitgeoefend op de twee partijen.

Image
(Hollandse Hoogte / AFP)

Het bestand is te danken aan de stevige manier waarmee president Biden premier Netanyahu duidelijk maakte dat het afgelopen moest zijn, vertelt buitenlandcommentator Bernard Hammelburg, op basis van een voorstel van Egypte. Dat voorstel voorziet in de eerste plaats in een staakt-het-vuren. Daarnaast wordt een idee geopperd over hoe dit soort problemen in de toekomst vermeden kan worden. Hamas zou moeten stoppen met de tunnel- en raketproductie. Daar heb je Qatar voor nodig. Dat land heeft goede banden met Iran, dat achter de bevoorrading zit. Als het lukt, dan zouden de grensposten tussen Israël en Egypte met Gaza wat vaker open kunnen, zodat het leven in Gaza weer 'iets minder abnormaal' wordt.

Vissen

Verder zouden de inwoners van Gaza wat makkelijker willen kunnen vissen. Nu liggen er allerlei kanoneerboten van Israël en Egypte voor de kust die erop toezien dat er geen wapens en cement worden gesmokkeld. Over dit plan van Egypte moet nog verder worden onderhandeld.

'Overwinnaar'

Hamas claimt als overwinnaar uit de strijd te zijn gekomen. Vanuit hun perspectief klopt dat ook, zegt Hammelburg. 'In de eerste plaats geldt in dit soort conflicten: als je niet verliest, heb je gewonnen.' Hamas heeft nog een groot deel van de raketten over. En hoewel Israël 100 kilometer aan tunnels heeft opgeblazen - op een gebied dat kleiner is dan Texel - zijn er ook nog steeds tunnels over.

Luister ook | De Wereld | Gaza en Israël: vrede tot de volgende oorlog

In de verklaring van Egypte staat verder dat de Israëli's terughoudender zullen zijn in het beleid tegenover de Palestijnen in Oost-Jeruzalem. Daar is woest op gereageerd door de rechterkant van de politiek in Israël. Toch is de claim van Hamas betwistbaar. Israël slaat wel enorm toe, maar houdt zich ook in. 'Als ze echt willen, zouden ze een parkeerplaats van de Gazastrook kunnen maken.' De tragedie is volgens Hammelburg dat het geweld vroeg of laat weer zal oplaaien, zolang de achterliggende problemen - de haat tussen Hamas en Fatah en de haat van Hamas tegenover Israël - niet zijn opgelost.

Luister ook | Newsroom | Helft Joodse Israëliërs zou willen dat Arabieren emigreren


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen