Internationaal25 mei '21 06:33

EU vraagt vliegmaatschappijen luchtruim Belarus te mijden

Auteur: BNR Webredactie

De Europese Unie vraagt alle luchtvaartmaatschappijen in de Europese Unie om niet langer over Belarus te vliegen. De EU sluit verder haar luchtruim voor Belarussische vliegmaatschappijen, hebben de leiders van de 27 EU-lidstaten maandagavond afgesproken.

De vliegtuigen uit Belarus mogen ook niet meer landen op vliegvelden in de EU. De strafmaatregelen vanwege de gedwongen landing van een Ryanair-toestel gisteren in Minsk met de dissident Protasevitsj en zijn vriendin aan boord, zullen zo spoedig mogelijk ingaan.

Luister ook | Perestrojkast #86: From Russia with Gaz

Afgelopen weekend werd de oud-hoofdredacteur van het onafhankelijke Belarussische mediabedrijf Nexta opgepakt, nadat de lokale autoriteiten meenden dat er een bommelding was gedaan bij het vliegtuig. Vanwege de mogelijke dreiging, die volgens Belarus van Hamas kwam, moest het vliegtuig gedwongen langen in Minsk, mede onder druk van een straaljager. Dat de dreiging van Hamas kwam, is hoogst opmerkelijk te noemen, zegt luchtvaartdeskundige Joris Melkert van de TU Delft. 'De autoriteiten zeiden dat Hamas geëist zou hebben dat dan een staakt-het-vuren zou komen met Israël, maar dat was er al. Dus dat klinkt al merkwaardig.' Daarnaast was het vliegtuig al dichter in de buurt van de Litouwse hoofdstad Vilnius, wat ook de eindbestemmng van de vlucht zou zijn. Toch lieten de Belarussische autoriteiten het vliegtuig een 'noodlanding' maken in hun hoofdstad Minsk.

Luister ook | Perestrojkast #85: De grote Wit-Ruslandshow

'Gedwongen' videoverklaring Protasevitsj

Protasevitsj zelf is gisteren verschenen in een door de Belarussische staatstelevisie online verspreide video. Hij zegt mee te werken met de autoriteiten en erkent dat hij betrokken was bij de organisatie van grootscheepse protesten in Minsk

Protasevitsj zegt ook dat hij geen gezondheidsproblemen heeft, die geruchten gingen. Hij zit in voorlopige hechtenis in een gevangenis in Minsk, zei het Belarussische ministerie van Binnenlandse Zaken. Op sociale media zeggen medestanders van Protasevitsj dat de video onder druk tot stand is gekomen. Volgens oppositieleden ziet de oud-hoofdredacteur er ook 'tamelijk gefolterd' uit.

Economische maatregelen

Naast de maatregelen die de EU op luchtvaart-gebied neemt, komen er ook economische sancties tegen het regime van Belarus. De strafmaatregelen die de EU-landen overeen zijn gekomen raken president Aleksandr Loekasjenko en zijn trawanten 'wel heftig', verzekert demissionair Mark Rutte na een EU-top over de 'kaping' van het toestel. Met name omdat de EU ook met economische sancties komt, die de grote staatsbedrijven moeten treffen waarmee in Belarus het geld wordt verdiend. 'Het regime daar heeft natuurlijk zijn vingers in die staatsbedrijven zitten. Dat raakt aan de persoonlijke bankrekeningen van de top daar.'

Gerelateerde artikelen