
Het bestand dat nu vier dagen oud is, is nog steeds in stand gehouden. Beide partijen hebben nog steeds de vuurwapens laten liggen, vertelt correspondent Ralph Dekkers. 'Het neemt niet weg dat er verschillende incidenten zijn geweest. Zo zijn er ballonnen met brandbommen vanuit Gaza verstuurd en is er een steekpartij in Jeruzalem geweest. De spanningen zijn er dus nog wel, maar het bestand blijft.'
Luister ook | Rust in Israël, maar hoe lang?
De Amerikaanse president Joe Biden stuurt zijn minister van Buitenlandse Zaken nu naar de regio om een meer permanentere oplossing te creëren. Blinken, de minister, praat dan met zowel de Palestijnen als de Israëliërs. Hamas is echter geen partij bij de onderhandelingen, terwijl het staakt-het-vuren wel met hen is onderhandeld door Israël. 'Hamas is in de ogen van zowel Amerika als Israël een terreur-organisatie, dus daar praat men niet mee. Maar Blinken reist door naar Egypte, waar hij gaat praten met president Sisi. Die zit wel om tafel met Hamas. Egypte is ook het land dat het staakt-het-vuren voor elkaar heeft gekregen. Het loopt dus allemaal indirect via Egypte', legt Dekkers uit.
Luister ook | De Wereld: Gaza en Israël, vrede tot de volgende oorlog
Signaal
De Amerikaanse minister praat wel met Abbas, de Palestijnse leider, van wie de afgelopen tijd maar weinig gehoord werd, stelt Dekkers. 'Het is ook een signaal dat Amerika wel Fatah, de partij van Abbas, steunt en niet Hamas in de Gazastrook. Maar Abbas heeft eigenlijk helemaal niks te zeggen over de situatie in Gaza', waar Hamas de macht heeft, volgens Dekkers.