Internationaal25 mei '21 07:38

AfD duikt mogelijk extreemrechtse hoek in

Auteur: BNR Webredactie

De grootste oppositiepartij uit de Duitse Bondsdag, de uiterst rechtse Alternative für Deutschland (AfD), presenteert vanmiddag hun lijsttrekkersduo. De kans bestaat dat de partij nog verder richting richting extreemrechts schuift.

De afgelopen tijd mochten de 32.000 leden van de partij stemmen over de lijsttrekkersduo's. 'De keuze bestond uit Chrupalla/Weidel, kandidaten uit de huidige partijtop en Cotar/Wundrak, een Duits-Roemeense klimaatverandering-ontkenner uit Zuid-Duitsland en een voormalig luitenant-generaal uit de Bundeswehr en lijsttrekker in Nedersaksen', vertelt Duitsland-correspondent Derk Marseille. Rond 13.00 uur maakt de partij bekend welk duo de partij gaat vertegenwoordiger bij de Duitse verkiezingen in september. De partij wordt nog niet extreemrechts genoemd, maar dreigt wel in die hoek te duiken. 'We noemen de partij nu nog radicaal-rechts, met extreemrechtse elementen. We weten dat een aantal figuren in de partij een rechts-extremistisch verleden hebben. Daarnaast wordt de hele partij met extra belangstelling bekeken door de Duitse inlichtingendiensten. Ook lopen er op lokaal en regionaal niveau concrete onderzoeken naar de extreemrechtse elementen van de partij', legt Marseille uit.

Identiaire beweging

Het duo Chrupalla/Weidel staat er open voor om verder de extreemrechtse hoek in te duiken. Zij steunen ook openlijk de koers van Björn Höcke, de aanvoerder van de identiaire beweging Der Flügel. 'Dat duo steun die man, terwijl Cotar/Wundrak meer de gematigde kant steunt', volgens Marseille, die benadrukt dat het laatste duo mogelijk het onderspit delft bij de verkiezingen.

Tino Chrupalla van Alternative für Deutschland (AfD).
Tino Chrupalla van Alternative für Deutschland (AfD). (imago images/Revierfoto)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen