Internationaal26 mei '21 18:46

'Cummings gooit de regering voor de bus'

Auteur: BNR Webredactie

Dominic Cummings, de voormalige adviseur van Britse premier Boris Johnson, heeft in een getuigenis het voltallige Britse parlement met de grond gelijk gemaakt. Reden is de corona-aanpak van de regering in de eerste maanden van de pandemie, toen Cummings daar nog werkzaam was. Ook beschuldigt Cummings Johnson van incompetentie.

(Hollandse Hoogte / AFP)

'Het was een zes uur durend formidabel optreden die de tweede invloedrijkste persoon was in de regering', zegt correspondent Lia van Bekhoven. 'Hij heeft samen met soulmate Johnson de afgelopen vijf jaar het hele Britse politieke landschap veranderd met Brexit.'

'Cummings doet er alles aan om de regering van zijn vroegere baas onder de bus te gooien.'

Cummings had tijdens de zitting veel kritiek op de aanpak van het virus in de eerste fase. Zo was het een 'catastrofale vergissing' om een groep wetenschappers in geheim besluiten te laten nemen als adviseur van de regering. Er zou geen toezicht op de Scientific Advisory Group for Emergencies (SAGE) zijn geweest. Zo kwam een advies voor een lockdown op 14 maart uit de lucht vallen en was er geen plan voor.

Volgens Cummings dacht de premier aanvankelijk dat het virus niet zo gevaarlijk was. Het was 'volstrekt krankzinnig' dat Johnson premier was, terwijl er heel veel mensen waren die beter leiding hadden kunnen geven. Cummings erkent wel dat het ook 'volstrekt krankzinnig' is dat hij topadviseur was. De voormalige adviseur zei ook dat Johnson gezondheidsminister Matt Hancock wilde ontslaan op het hoogtepunt van de crisis.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen