Internationaal27 mei '21 14:17Aangepast op 27 mei '21 14:46

Kati Piri (PvdA): Bescherm Belarussen in Nederland

Auteur: BNR Webredactie

Tweede Kamerlid Kati Piri (PvdA) wil dat er extra bescherming komt voor Belarussen in Nederland als zij zich onveilig voelen. Dit zegt ze in de podcast Perestrojkast. Naar aanleiding van de vliegtuigkaping in Belarus en de daaropvolgende arrestatie van journalist en activist Roman Protasevitsj weet Piri dat Belarussen in Nederland zich niet veilig wanen.

Aleksandr Lukasjenko
Aleksandr Lukasjenko (imago images / Bildbyran)

Beluister hier het volledige gesprek met Kati Piri

Zij moeten zich kunnen melden bij Nederlandse instanties als ze zich geïntimideerd voelen, zegt de PvdA'er. 'Waar het kan en waar het noodzakelijk is, kan desnoods extra bescherming worden geboden.' Piri zegt signalen te ontvangen van Belarussen die zich sinds zondag hier niet veilig wanen. Ze gaat Kamervragen stellen over de situatie van de Belarussische diaspora in Nederland.

Luister terug | Steun Poetin bemoeilijkt sancties Belarus

Met het oog op de Belarussische diaspora richt Piri zich ook tot Brussel. Die moet eisen dat alle politieke gevangen in Belarus moeten worden vrijgelaten. Ze wil dat door middel van sancties Loekasjenko's staatsbedrijven worden aangepakt. Brussel buigt zich momenteel over een sanctiepakket tegen Belarus. Demissionair minister Sigrid Kaag van Buitenlandse Zaken zei vanochtend tegen BNR dat de EU-regeringen mikken op sancties tegen staatsbedrijven en personen.

Luister terug | Kaag: effect sancties ligt deels in verrassingseffect

Vliegtuig Protasevitsj al omgeleid vóór bommelding

Belarus liet het vliegtuig met dissident Roman Protasevitsj al omleiden voordat per mail een bommelding was binnengekomen. Dat bevestigt de Zwitserse e-mailprovider Proton Technologies AG, dat bereid is om mee te werken met een onderzoek van Europese autoriteiten naar het incident.

De lezing van het internetbedrijf staat haaks op die van de autoriteiten in Belarus. Die verklaarden dat een bommelding de reden was dat het passagiersvliegtuig met de gezochte Protasevitsj moest landen in Minsk. Daar arresteerden de autoriteiten de dissident en zijn Russische vriendin. Ze troffen geen explosief aan en het toestel van Ryanair mocht later zonder het koppel doorvliegen naar Litouwen.

Zwitserland

De Belarussische president Aleksandr Loekasjenko heeft gezegd dat de bommelding uit Zwitserland kwam, maar de Zwitserse regering zegt van niets te weten. Ook Proton Technologies zegt 'geen geloofwaardig bewijs te hebben gezien dat de lezing van Belarus klopt'. De autoriteiten in het Oost-Europese land hebben ook gezegd dat het ging om een dreigende boodschap van Hamas, dat vervolgens alle betrokkenheid ontkende.

Het magazine Newlines had eerder al bericht dat de bommelding pas laat binnenkwam. Dat gebeurde 24 minuten nadat de piloot van het Ryanair-toestel was gewaarschuwd door de luchtverkeersleiding in Belarus dat er mogelijk een bom aan boord was. De mail zou als onderwerp 'Allahu Akbar' (God is de grootste) hebben gehad en zijn verstuurd met een mailaccount van Proton.

Europese leiders hebben het omleiden van de vlucht met Protasevitsj scherp veroordeeld. Ze sturen aan op nieuwe strafmaatregelen tegen het regime van Loekasjenko. Dat lag internationaal al onder vuur omdat het protesten tegen de uitslag van de presidentsverkiezingen met geweld de kop indrukte.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen