Internationaal31 mei '21 06:57

Netanyahu buitenspel gezet in Israël

Auteur: BNR Webredactie

Het lijkt erop dat er voor het eerst in twaalf jaar een regering komt zonder premier Netanyahu in Israël. Oppositieleider Yair Lapid kan nu namelijk ook rekenen op de steun van de rechtse oppositiepartij van Naftali Bennett. Lapid kon al rekenen op steun van de linkse partijen.

Als het Lapid voor donderdag lukt om een nieuwe regeringscoalitie te vormen, voorkomt hij daarmee een nieuwe stembusgang in Israël, dat op 23 maart van dit jaar nog naar de stembus ging. Ralph Dekkers, correspondent in Israël, legt uit waarom Bennett zijn eerdere steun voor Netanyahu, nu geeft aan Lapid: 'Hij ziet dat Netanyahu geen rechtse regering kan vormen. Die had daarvoor steun nodig van Arabische partijen, maar daar weigerden de Joodse extremisten mee samen te werken. Dus gaat Bennett nu met centrum- en linkse partijen samenwerken.' Met de gedoogsteun van de Arabische partij komt deze coalitie uit op een meerderheid van één zetel in het Israëlische parlement, volgens Dekkers, die ziet dat de huidige premier niet opgeeft. 'Netanyahu zal tot en met de deadline er alles aan doen om een rechtse politicus over de streep te trekken, om toch niet met de linkse partijen in zee te gaan.'

Extra beveiliging

Dekkers vergelijkt de coalitie die op dit gevormd gaat worden met een samenwerking in Nederland tussen de PVV, Forum voor Democratie, de SP en de PvdA. 'De sfeer in Israël is al aan het veranderen. Voor het huis van Bennett houdt men protesten en hij krijgt ook extra beveiliging nu', aldus Dekkers.

Gerelateerde artikelen