Internationaal31 mei '21 07:43

Frankrijk voert vaccinatietempo op

Auteur: BNR Webredactie

Het vaccineren verloopt in Frankrijk zo voorspoedig dat iedere volwassene zich nu kan laten vaccineren. Alle volwassenen kunnen zich nu aanmelden om op korte termijn al geprikt te worden. Ondertussen neemt ook het vertrouwen in de vaccins toe in het land.

De opening van de vaccinatie voor alle volwassenen vindt twee weken eerder plaats dan verwacht. Oorspronkelijk was deze pas gepland voor half juni, maar volgens premier Jean Castex is Frankrijk meer dan ooit op de goede weg. 'De start was traag, maar er openen nog steeds enorme prikcentra', vertelt correspondent Eveline Bijlsma. Sinds enkele weken kunnen volwassen zich ook al aanmelden voor een prik die nog niet gereserveerd waren voor mensen die zich eigenlijk moesten aanmelden. Hiervoor is er een speciale app en website gebouwd.

Vertrouwen gestegen

Door snelle en grote leveringen van vaccins, is het tempo van vaccineren ook opgevoerd. 'Er zijn veel doses binnengekomen. In mei werden er 16 miljoen coronavaccins geleverd, in juni zijn dat er 32 miljoen. Dus er is genoeg en er wordt lekker doorgeprikt', volgens Bijlsma. Daarnaast neemt ook het vertrouwen in vaccineren toe, ziet de correspondent. 'In het begin van het jaar wilde bijna 6 op de 10 mensen geen vaccin nemen. Mensen vertrouwde het niet en dachten dat het te snel ontwikkeld was. Frankrijk hoorde bij de grootste groep sceptici van de wereld. Nu zegt echter 7 op de 10 Fransen dat ze wel een vaccin willen.' Toch is het vertrouwen in het AstraZeneca-vaccin nog laag: 7 op de 10 mensen wil namelijk dat vaccin niet nemen.

Gerelateerde artikelen