Internationaal2 jun '21 07:46Aangepast op 2 jun '21 11:42

Frictie door nieuwe stemwetten in Amerika

Auteur: BNR Webredactie

Overal in de Verenigde Staten breekt opnieuw de strijd los over stemwetten. Dit keer is de staat Texas het middelpunt, waar de Democraten in een dramatische staking een stemming over nieuwe wetten wisten te voorkomen. Eerder was er al een aanscherping van de wetten, onder meer in de staat Georgia.

De Republikeinen proberen de nieuwe stemwetten door te voeren in tientallen Amerikaanse staten. Volgens hen is er tijdens de afgelopen presidentsverkiezingen fraude gepleegd en moeten de regels strenger. 'Er is geen enkel bewijs voor grootschalige fraude, maar dat is wel iets dat Trump maandenlang heeft geroepen en nog steeds roept', zegt Amerika-correspondent Jan Postma.

Democraten zijn het hier mee oneens en vinden dat de stemwetten de regels moeilijker maken en vooral armere kiezers en minderheden raken. 'Dat zijn juist hun kiezers. Ze denken daarom dat de Republikeinen dit niet vanwege fraude doen, maar het moeilijker willen maken om te stemmen zodat Democraten afhaken', weet Postma.

Luister terug | Trump zinspeelt op deelname verkiezingen 2024

Nieuwe wetten

Texas is een van de staten die hierin het verst gaat. De Republikeinen maken hier het poststemmen veel lastiger, door te stellen dat je hier een specifieke reden voor nodig hebt. Daarnaast mogen 24-uurs en drive-in stembureaus niet meer. Postma: 'Dat is lastig als je geen flexibel werk hebt of minder valide bent. Ook mogen stemlokalen zondag niet voor 13 uur 's middags open, wat specifiek zwarte kerkgangers raakt, die vaak op de Democraten stemmen.'

Ondertussen tellen ze in Arizona nog steeds de stemmen van de laatste verkiezingen. In een sporthal in Phoenix is een audit bezig, waarbij elke stap van het stemproces wordt gecontroleerd. Het proces wordt geleid door het onervaren Cyber Ninjas, waarvan de eigenaar al van tevoren aankondigde dat hij in de fraude gelooft. Ook al is er een nieuwe president, zeggen de Republikeinen in Arizona zeker te weten dat er iets mis is.

Luister terug | Deense geheime dienst hielp VS met afluisteren Merkel


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen