Internationaal3 jun '21 17:01

'Israël is Bibi-fatigue'

Auteur: BNR Webredactie

Dat maar liefst acht partijen van uiteenlopende pluimage onder leiding van Israëls nieuwe premier Yair Lapid één front vormen tegen oudkomer Bibi Netanyahu is alleen maar mogelijk omdat iedereen klaar is met Netanyahu. Dit zegt oud-VVD-Kamerlid Han ten Broeke van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies in BNR De Wereld.

Luister terug | Israëlische oppositie vormt op valreep regering

'Een deel van de Israëlische bevolking heeft last van 'Bibi-fatigue', zegt Ten Broeke. Zo heeft Netanyahu het op zich niet slecht gedaan met corona en Hamas, maar roept hij steeds meer weerstand op. Ook bij medestanders. Volgens Ten Broeke zijn er meer mensen uit de directe omgeving van Netanyahu die 'zo genoeg van hem hebben dat ze een regenboogcoalitie met andere partijen aangaan. Vooral om Israël weer te verbinden.'

Luister terug | Israëlische blokkade en Palestijnse verdeeldheid zijn ingrediënten volgend conflict

Netanyahu heeft er volgens Ten Broeke een potje van gemaakt: oplopende staatsschuld, een stagnerende economie, een begrotingstekort, drie verkiezingen op rij. 'Er gebeurt niets en dat eindeloze gepolder kán niet in een land als Israël.'

Wat ook speelt: irritatie dat Netanyahu schijnbaar lang in het zadel wilde blijven zitten om onschendbaar te zijn tegen juridische vervolging. Aan die onschendbaarheid is nu een einde gekomen.

Luister terug | Netanyahu buitenspel gezet in Israël

Onverschillige reactie Hamas

Hamas zegt door te gaan met de strijd tegen Israël, ook als daar een andere regering aantreedt. 'Israëlische partijen geloven niet in rechten voor ons volk en hun leiders zijn de vijanden van ons volk', zei een woordvoerder van de Palestijnse beweging.

Hamas vocht onlangs nog een conflict van anderhalve week uit met Israël. Militante Palestijnen vuurden duizenden raketten af en Israël reageerde met grootschalige bombardementen op doelen in de dichtbevolkte Gazastrook. De strijd eindigde nadat de twee partijen hadden ingestemd met een bestand.

Luister terug | Best friends forever

Inmiddels dreigt het politieke landschap in Israël ingrijpend te veranderen. De rechtse premier Benjamin Netanyahu regeert daar al twaalf jaar onafgebroken, maar inmiddels hebben zijn politieke vijanden afspraken gemaakt over een coalitie zonder hem. 'Ons verzet tegen de bezetting gaat door, ongeacht hun politieke kleuren', reageerde de Hamas-woordvoerder.

Ook de Islamitische Jihad, een andere militante groep in de Gazastrook, zei dat niets verandert met het aantreden van een nieuwe regering in Israël.

Gerelateerde artikelen