Internationaal7 jun '21 13:26

Winst in deelstaat Saksen-Anhalt goede opsteker voor CDU

Auteur: BNR Webredactie

In de aanloop naar de Bondsdagverkiezingen heeft de CDU in de deelstaat Saksen-Anhalt de winst binnengesleept. De peilingen gaven vooraf geen duidelijke winnaar aan, waardoor de winst verrassend is.

Reiner Haseloff
Reiner Haseloff (Hollandse Hoogte / AFP Michael Kappeler)

Overgestapte kiezers

De winst is een mooie opsteker voor de CDU. Vooraf was de verwachting dat er een het een nek-aan-nek race zou worden met het Alternative für Deutschland (AfD). Volgens Duitsland-correspondent Derk Marseille heeft Reiner Haseloff, de minister-president van de deelstaat, een rol gespeeld in de overstap die veel kiezers hebben gemaakt. Hij zou eerder gezegd hebben dat hij absoluut geen rechtse partij zoals AfD aan de macht wilde hebben. Ook het succesvolle coronabeleid van Haselhoff zelf zou een rol gespeeld hebben in de winst die de CDU boekte.

Opsteker voor Laschet

Ondanks dat de deelstaat maar twee miljoen inwoners heeft, worden de deelstaatverkiezingen wel gezien als belangrijke indicator, zegt Marseille. Bij eerdere deelstaatverkiezingen verloor de partij van Armin Laschet, de opvolger van Merkel, juist. 'Voor Laschet is deze winst een enorme opsteker.'

Tegenvaller AfD en Groenen

De uitslag is een tegenvaller voor het AfD en de Groenen. Volgens Marseille neigt de AfD-afdeling in Saksen-Anhalt van alle deelstaten het meest naar extreem-rechts. 'Gezien de stabiliteit is dat wel een zorgwekkend fenomeen.' Ook de Groenen moesten inleveren in de deelstaat, terwijl de partij landelijk juist goed ervoor staat in de peilingen. Volgens Marseille kan dat verklaard worden door het feit dat de Groenen in het oosten van Duitsland traditioneel minder populair zijn.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen